Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η απάντηση του Κουρουμπλή στις αποδοκιμασίες



«Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει πάρα πολλά στοιχεία που διεκδικούσαμε όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις του από τις Σέρρες, όπου βρέθηκε προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 105 ετών από την απελευθέρωση της πόλης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε μάλιστα ότι η συμφωνία «αποκόπτει όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούσαν ότι ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την αρχαία σκέψη, τον αρχαίο πολιτισμό, την αρχαία ελληνική γλώσσα, τους αποκόπτει από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, καθιερώνει και διεθνοποιεί τα σύνορα της Ελλάδας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος βρέθηκε εν μέσω διαμαρτυριών και αποδοκιμασιών από πολίτες τόσο κατά την κατάθεση στεφάνων όσο και κατά την παρέλαση που ακολούθησε, κάλεσε τους πολίτες να σκεφθούν ήρεμα αν «συμφέρει την Ελλάδα η διάλυση αυτού του κράτους (της ΠΓΔΜ)» και πρόσθεσε: «Αν μου πουν ότι συμφέρει, εγώ θα είμαι μαζί τους».

«Η Ελλάδα δεν ζητεί από κανέναν και δεν παραχωρεί σε κανέναν» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε: «Κατανοώ την αντίδραση αλλά δεν συμφωνώ με τον κόσμο, είναι μία λειτουργία παρορμητική, δεν έχει τη βάση της ηρεμίας να σκεφτούμε και να δούμε τι συμφέρει τη χώρα. Δηλαδή εγώ είμαι ο προδότης και δεν είναι αυτοί που έδωσαν σε 140 χώρες το όνομα Μακεδονία; Ο Τσίπρας το έδωσε σε 140 χώρες; Ο Τσίπρας έδωσε το '77 τη γλώσσα;».

Η κυβέρνηση ακούει τη φωνή του λαού, υπογράμμισε ο υπουργός, αλλά «από εκεί και πέρα κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν αυτή την υπόθεση και παίζουν στο συναίσθημα του λαού και αυτούς», όπως τόνισε, «θα τους ξεράσει η ιστορία».

Με αφορμή εξάλλου τη σημερινή ημέρα και τη συμπλήρωση 105 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών, ο κ. Κουρουμπλής είπε: «Είναι μια ημέρα εθνικής συλλογικής μνήμης, μια ημέρα που το αποτέλεσμά της ήταν γεγονός πριν από 105 χρόνια γιατί το έθνος ενωμένο, μπήκε μπροστά στον Α' και στον Β' Βαλκανικό Πόλεμο. Όμως μετά από πολύ λίγα χρόνια τον νικητή, τον οργανωτή, για να μπορέσει το έθνος να κάνει αυτούς τους αγώνες, ένα μέρος του ελληνικού λαού του έριξε το ανάθεμα και ήρθε μετά ο διχασμός και η μικρασιατική καταστροφή. Εγώ ως άνθρωπος πρώτα κατανοώ το συναίσθημα πολλών ανθρώπων και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της έννοιας του πατριωτισμού. Όλοι είμαστε πατριώτες, κανένας δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο πατριώτης από τον άλλον.

Όλοι αγαπούμε την πατρίδα και πιστεύω πως αυτός ο πατριωτισμός έχει μέσα του το στοιχείο της ειρηνικής συνύπαρξης με όλους τους λαούς. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι σε μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται νηφαλιότητα, σωφροσύνη και ψυχραιμία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε όλη αυτή την πορεία και να βρεθεί ο τόπος στο ξέφωτο αυτών των μεγάλων και δεινών προβλημάτων που βρέθηκε τελευταία χρόνια».

 

Διαβάστε επίσης: Οργή λαού με ύβρεις και κατάρες κατά του Π. Κουρουμπλή για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας (Βίντεο)