Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα που αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο στη Γαλλία..



Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την έως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Κορίνθια και ιατρός γυναικολόγος, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Διακεκριμένη χειρουργός -γυναικολόγος στη Γαλλία η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες γυναίκες χειρουργούς, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης», είχε πει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. «Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης , ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη».

H συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την εκλογή της στο ευρωκοινοβούλιο τότε, με την κ. Ζαχαροπούλου να μην ξεχνά την πατρίδα της, την Ελλάδα: «Η Γαλλία μπορεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας και ανοικτών μυαλών, για αυτό είμαι με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Εύχομαι και στην Ελλάδα οι προοδευτικές δυνάμεις να κερδίσουν», είπε πει τότε.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ενδομητρίωση σε όλη τη Γαλλία

Η Χρυσούλα ίδρυσε πριν λίγα χρόνια στη Γαλλία την Ενωση «Info Endometriosis» με στόχο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει πάνω από 11 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Με πρωτοβουλία της Χρυσούλας, η Info-Endometriosis έχει υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης με τα υπουργεία Παιδείας, Οικογενειών και Δικαιωμάτων των Γυναικών και το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Γαλλίας. Οι συμφωνίες αυτές έδωσαν τη δυνατότητα στην Ένωση να προωθεί προγράμματα ενημέρωσης για την ενδομητρίωση σε όλα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της Γαλλίας, αλλά και σε νοσοκομεία και σε ενώσεις οικογενειακού προγραμματισμού.

Το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας»

Επίσης τιμήθηκε με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» από τον Φρανσουά Ολάντ για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιατρικά θέματα και κυρίως στην ενδομητρίωση.

Ποια είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου γεννήθηκε στη Σπάρτη στις 7 Μαΐου του 1976 και μεγάλωσε στο Κιάτο. Έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 18 ετών για σπουδάσει Ιατρική στη Ρώμη και στη συνέχεια στο Στρασβούργο.

Τα χρόνια της πανδημίας η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου επέστρεψε στην άσκηση του ιατρικού της επαγγέλματος για να συνεισφέρει στη διαλογή των ασθενών σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.
«Όταν δίνεις τον όρκο του Ιπποκράτη, το κάνεις για πάντα, ισχύει για όλη σου τη ζωή. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, δεν μπορούσα να μείνω σπίτι και να παρακολουθώ απλώς» είπε πει χαρακτηριστικά.