Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χρονιά ρεκόρ το 2018 για τη Ζάκυνθο σε φωλιές της καρέτα καρέτα



Ανοδικά κλείνει το 2018 στη Ζάκυνθο όσο αφοράν στον πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο, καθώς αναδείχθηκε χρονιά ρεκόρ για τις φωλιές του συγκεκριμένου είδους που φιλοξενήθηκαν στις παραλίες του νησιού.

Αναλυτικότερα από τον Μάιο του 2018 έως και τον Οκτώβριο που κράτα και η περίοδος ωοτοκίας μετρήθηκαν από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) στις έξι παραλίες του Κόλπου Λαγανά, 1.464 φωλιές.

Η πιο σημαντική παραλίας ωοτοκίας είναι αυτή των Σεκανιών, όπου κάθε καλοκαίρι «φθάνουν» εκεί εκατοντάδες χελώνες. Το 2018 στα Σεκάνια κατεγράφησαν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 783 φωλιές, με 93.960 αυγά, εκ των οποίων όμως υπολογίζεται πως, ακόμα και στην περίπτωση που εκκολαφθούν όλα, μόνο 94 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς μόνο 1 στους 1.000 νεοσσούς επιβιώνει και καταφέρνει να ενηλικιωθεί.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι του 2018, η WWF Ελλάς πραγματοποίησε και φέτος πρόγραμμα φύλαξης για την περιοχή των Σεκανίων, που αποτελεί ζώνη απολύτου προστασίας του ΕΘΠΖ.

Η φύλαξη διήρκεσε τέσσερις μήνες και χαρακτηριστικό των απειλών που δέχεται καθημερινά η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta αποτελεί το γεγονός ότι, κατά τις 960 ώρες που απασχολήθηκαν οι φύλακες, κατεγράφησαν 226 περιστατικά παραβάσεων, τα περισσότερα από τα οποία, σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ και το Λιμεναρχείο, διευθετήθηκαν άμεσα.