Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Χουλιαράκης: Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες έως το τέλος του 2016


«Για την έξοδο από την κρίση δεν είναι αρκετό το νομοσχέδιο» - Παραδοχή του ΥΠΟΙΚ για «δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα» - Ποιοι οι τρεις βασικοί στόχοι του πολυνομοσχεδίου
 
Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες έως το τέλος του 2016 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβληθούν 3,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή των οφειλών ενώ έως το τέλος του 2016 άλλα 3,9 δισ. ευρώ.
 
Εκτός αυτών, ο κ. Χουλαράκης ανοίγοντας τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα, υποστήριξε όμως «πως η συμφωνία και κατά συνέπεια η ψήφιση του νομοσχεδίου επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας βραχυχρόνια και απομακρύνει - εξαλείφει το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της οικονομίας και διαμορφώνει προϋποθέσεις σταθερότητας και εξόδου από την ύφεση». 
 
Επισήμανε πως «για την έξοδο από την κρίση δεν είναι αρκετό το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση έχει παράλληλο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και μαζί με αυτά τα νομοσχέδιο θα συμβάλλουμε στην ανάκαμψη και την οικονομική ανεξαρτησία με έξοδο στις διεθνείς αγορές».
 
Πρόσθεσε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει τρεις βασικούς στόχους:
 
- «Περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ιδιαίτερα ήπιοι - ρεαλιστικοί και μειώνουν την ανάγκη λήψης νέων επώδυνων μέτρων.
 
- Εμπέδωση οικονομικής σταθερότητας για να επανέλθει ρευστότητα.
 
- Υποστήριξη μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης».