Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χωρίς συμφωνία για το χρέος ολοκληρώθηκε το Eurogroup



Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομολόγός του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν κατάφεραν να βρουν λύση και μετέφεραν τη λήψη αποφάσεων για τον Ιούνιο.

 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των διαβουλεύσεων που είχαν με το ΔΝΤ βρέθηκε η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Αρχικά προτάθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ισχύσει μέχρι το 2022 και ακολούθως να μειωθεί στο 2% έως το 2060. Ακολούθως κατατέθηκε σχέδιο που προέβλεπε πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 -2060. Αλλά ούτε επί του συγκεκριμένου σχεδίου διαπιστώθηκε συναίνεση.

 

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Τα θετικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση πριν το καλοκαίρι.

Αναφορικά με το χρέος σημείωσε πως έγιναν οι πρώτες συζητήσεις αλλά δεν υπήρξε καμία τελική συμφωνία. «Θα εργαστούμε σκληρά με τους Θεσμούς και με τα κράτη μέλη και οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως το ΔΝΤ είναι εντυπωσιασμένο από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες, υπογραμμίζοντας εντούτοις τις διαφορές που υπάρχουν ακόμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου. «Δεν γεφυρώσαμε απόψε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και τις προσδοκίες κάποιων εξ ημών, αλλά στο επόμενο Eurogroup ίσως έχουμε θετικό συμπέρασμα».