Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χωρίς πάρτι, μουσική και όρθιους πελάτες αποχαιρετούμε το 2021 – Τα «θολά» σημεία των νέων μέτρων



Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, 30 Δεκεμβρίου, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την εστίαση, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ειδικότερα, από σήμερα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Τα μαγαζιά θα λειτουργούν έως τις 00:00, χωρίς όρθιους
  • Επιβάλλεται όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι, ενώ θα υπάρξουν και αποστάσεις.
  • Απαγορεύεται πλήρως η μουσική
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός στο 10% της χωρητικότητας με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

 

Ωστόσο, στα μέτρα υπάρχει μία εξαίρεση.

Αυτή αφορά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς καθώς μόνο για το συγκεκριμένο βράδυ (από Παρασκευή δηλαδή 31/12 προς Σάββατο 01/01), τα μαγαζιά θα λειτουργούν ως τις 02:00, αλλά με όλα τα παραπάνω μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι «μέσα στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης, είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο χώρο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους, μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι ή με πληρωμή για διενέργεια πάρτι».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι πριν τα οικογενειακά τραπέζια σε σπίτια, πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να κάνουν τεστ.

 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA και σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα, στο δικό μας σπίτι, με τους καλεσμένους μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνουμε το ρεβεγιόν και να βάλουμε και μουσική.

Εκεί που υπάρχει πρόβλημα και θα υπάρξει και πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης είναι το να νοικιάσουμε ένα Airbnb και να κάνουμε εκεί το πάρτι που πιθανώς να κάναμε σπίτι μας.

Ένα ακόμα σημείο που προβληματίζει είναι το τι θα γίνει με τα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία, τα οποία πολλοί έχουν προπληρώσει.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα ξενοδοχεία κλείνουν τη βραδιά του ρεβεγιόν ως πακέτο, το οποίο μάλιστα είναι προπληρωμένο τις περισσότερες φορές. Το πακέτο περιλαμβάνει το menu, αλλά και κάποιο μουσικό σχήμα που συνοδεύει τη βραδιά.

Ωστόσο, μετά την απαγόρευση της μουσικής -όπως είναι αναμενόμενο- υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι τι θα συμβεί με τα προπληρωμένα αυτά πακέτα.

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης οι θεσμικοί φορείς του κλάδου βρίσκονταν σε συζητήσεις με τους κυβερνητικούς παράγοντες για να δουν αν και πώς θα βρουν μια άκρη.

Είναι αυτά τα τελευταία μέτρα;

Τέλος, ένα ερώτημα που αφορά αρκετό κόσμο, είναι το τι θα γίνει με τα μέτρα, κι αν αυτή η δέσμη θα είναι η τελευταία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, μπορεί αυτά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο να έχουν ισχύ για 15 μέρες, ωστόσο θα επανεξετάζονται καθημερινώς.

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο τόσο στο επιστημονικό και κατά συνέπεια στο κυβερνητικό επιτελείο, το φαινόμενο της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ δυναμικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιστήμονες της χώρας μας να επανεξετάζουν σε καθημερινή βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας. Όποτε, λοιπόν, χρειαστεί προσαρμογή θα υπάρξει προσαρμογή, ακόμα και πριν το πέρας του 15ημέρου.