Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χαιρετίζει ο ΔΣΑ την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Πρωτοδικείο



Την ικανοποίησή του για την απόφαση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να αποσύρει το νομοσχέδιο για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε καταθέσει στη Βουλή ο προκάτοχός του Σταύρος Κοντονής, χαιρετίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

«Μετά το μεγάλο δημοψήφισμα και τις 9 χιλιάδες δικηγόρους, που κατά 91% ψήφισαν όχι σε αυτήν την τριχοτόμηση, μετά την μαζική άρνηση όλων των φορέων της δικαιοσύνης που εμπλέκονται με το Πρωτοδικείο Αθήνας, ένας μεγάλος σχηματισμός όπως είναι αυτός, η κυβέρνηση με το νέο υπουργό, προφανώς είδε ωριμότερα το ζήτημα κι αποφάσισε να ξανασυζητήσουμε αυτό το ζήτημα και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης να επιτευχθεί αλλά και να μην μπούνε σε μια ταλαιπωρία χιλιάδες Έλληνες και χιλιάδες δικηγόροι που καθημερινά εξυπηρετούνται από τη σχολή Ευελπίδων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι «τα χρήματα τα οποία, προφανώς, προορίζονταν γι' αυτόν τον σκοπό, η κυβέρνηση θέλησε να τα χρησιμοποιήσει για να τα κάνει κάτι το πιο παραγωγικό, όπως νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, κέντρα υγείας και γενικά σε άλλες κοινωνικές δομές που είναι πιο απαραίτητες σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την κρίση».

«Δεν νομίζω ότι η κοινωνία θέλει πρωτοδικεία, αλλά θέλει νοσοκομεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζω ότι ο νέος υπουργός είδε ωριμότερα το ζήτημα και δεσμεύτηκε να ξαναδεί το θέμα έπειτα από διάλογο που θα κάνει με τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους εισαγγελείς και φυσικά με τους δικηγόρους που καθημερινά είμαστε στην σχολή Ευελπίδων που είναι, θα λέγαμε, το δεύτερο σπίτι μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Στο μεταξύ, ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου κάνοντας λόγο για «κανονικότητα της σχέσης μεταξύ δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης». «Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Δικαιοσύνης την επόμενη, κιόλας, μέρα που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του επισκέπτεται ο ίδιος, με δική του πρωτοβουλία, τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου κι ανοίγει διάλογο και επαναφέρει την κανονικότητα της σχέσης μεταξύ δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι ο φυσικός μας προϊστάμενος. Ο άνθρωπος με τον οποίο πρέπει να έχουμε μια καθημερινή επικοινωνία, να μπορούμε με εποικοδομητικό διάλογο να αλλάζουμε κι οι δυο πλευρές ό,τι μπορούμε προς το καλύτερο στον χώρο της ελληνικής δικαιοσύνης και δικηγορίας» είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν ο κ. Βερβεσός τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι λόγω του ότι ήταν «πολύ νωπή» η τοποθέτηση του κ. Καλογήρου συζητήθηκε πέρα από το ζήτημα της διάσπασης του Πρωτοδικείου και το θέμα του νέου θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, η εφαρμογή του οποίου αρχίζει στις 17 Οκτωβρίου. «Ήδη ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη κι άρα πρέπει να ξαναγίνει μια καινούργια νομοθέτηση με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου», είπε ο κ. Βερβεσός και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, συζητήσαμε και θέματα καθημερινότητας του κλάδου μας, όπως είναι η κακή κτιριακή κατάσταση, οι υποδομές κι η ταλαιπωρία των πολιτών και των δικηγόρων στην σχολή Ευελπίδων, ενώ επιφυλαχτήκαμε για τα μεγάλα που μας απασχολούν, όπως ανεξαρτησία, ταχύτητα απονομής να τα δούμε σε μια επόμενη συνάντησή μας».