Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Φωτιά στη Μεταμόρφωση:Ποιά είναι η επίδραση του τοξικού καπνού στην ατμόσφαιρα



Την επίδραση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση στην ατμόσφαιρα εξετάζει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Η πρώτη φάση των δειγματοληπτικών ελέγχων από την ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε και τα δείγματα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο χημείο. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

 

Η δειγματοληψία έγινε σε τέσσερα σημεία περιμετρικά του εργοστασίου και σε ακτίνα έως 15 χιλιομέτρων από το σημείο της πυρκαγιάς. Στόχος είναι να αποτυπωθεί η επίδραση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας από τοξικούς χημικούς ρύπους τόσο πλησίον της εγκατάστασης όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού, του Βορειοανατολικού και του Δυτικού Τομέα.

Οι μετρήσεις θα επαναληφθούν έπειτα από 7-10 ημέρες, για να διαπιστωθεί η πιθανή διαφοροποίηση των συγκεντρώσεων των χημικών παραγόντων.

 

Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αττικής, που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, με στόχο την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας.

«Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο και θα αξιολογήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, με μόνο στόχο την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας και σε αυτό το πλαίσιο θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο», ανέφερε σχετικά ο περιφερειάρχης.