Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022 -

Fitch: Υποβάθμισε 20 τράπεζες της ΤουρκίαςΣτην υποβάθμιση της αξιολόγησης 20 τουρκικών τραπεζών, σε «ΒΒ-» από «ΒΒ» προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος Fitch, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα αλλά και το χρηματοδοτικό προφίλ των τουρκικών τραπεζών είναι πιο πιθανό από ποτέ να βρεθούν υπό πίεση.

Ο κύριος λόγος συνίσταται στην περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας, σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση της αξιολόγησης των επίμαχων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (20 Ιουλίου), αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και η εξασθένιση των αναπτυξιακών προοπτικών, καθώς για το 2018 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% και για το 2019 κατά μόλις 1,2%.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Fitch εκτιμάει ότι οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αξιολόγηση των τραπεζών έχουν αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, αλλά και στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας.

Πάντως, ο κίνδυνος τόσο της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της Άγκυρας, όσο και μιας πιθανής κρατικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, παραμένει υψηλός, γεγονός το οποίο διατηρεί σε αμείωτη ένταση τις ανησυχίες 

Άλλωστε, όπως καταλήγει ο Fitch, η πιθανότητα μιας τραπεζικής στάσης πληρωμών πλέον, είναι υψηλότερη σε σχέση με την πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους του τουρκικού δημοσίου.