Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

FAZ: Αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς ετοιμάζει ο Ζάεφ για την συμφωνία των Πρεσπών



Σύμφωνα με την FAZ ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να περάσει από το κοινοβούλιο των Σκοπίων την συμφωνία των Πρεσπών και προτίθεται να κάνει αρκετές υποχωρήσεις αλλά και αμφιλεγόμενους, όπως τους χαρακτηρίζει, συμβιβασμούς για να το πετύχει.

Η 15η Ιανουαρίου είναι η κρίσιμη ημέρα για τον Ζόραν Ζάεφ καθώς όπως σημειώνει η FAZ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αναμένεται η τελευταία και καθοριστική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 2/3.

Επίσης υπενθυμίζει πως αν επιτευχθεί η πλειοψηφία, μετά η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να περάσει και από την ελληνική βουλή, με απλή όμως πλειοψηφία. «Μόνο έτσι θα ανοίξει έπειτα για τη μικρή βαλκανική χώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως αργότερα η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αλλά ακόμη παραμένει αβέβαιο αν αυτό θα συμβεί. Στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ είναι επιφορτισμένος με την αναζήτηση της απαιτούμενης για τη συνταγματική αναθεώρηση πλειοψηφίας των 80 σε σύνολο 120 βουλευτών. Γι αυτό και εξετάζει αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως σημειώνει στο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung «το 2018 δεν προέκυψαν πολλά καλά νέα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προοπτική επίλυσης της διαμάχης για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μιας διαμάχης που κρατά πάνω από 25 χρόνια».

Οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του Ζόραν Ζάεφ

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συμβιβασμοί έχουν να κάνουν με τον πρόσφατο νόμο περί αμνηστίας που αφορά μια ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος

VMRO-DPMNE, οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Η χορήγηση αμνηστίας, όπως αναφέρει η FAZ, έρχεται στο προσκήνιο τη δεδομένη στιγμή με σκοπό ο κ. Ζάεφ να εξασφαλίσει την θετική ψήφο αυτών των βουλευτών στον Ιανουάριο.

«Φυσικά επισήμως δεν λέγεται αυτό. Τυπικά έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης για τους αποστάτες της αντιπολίτευσης». Στην ουσία όμως πρόκειται για έναν συμβιβασμό της επιθυμίας να μην πάνε στη φυλακή όσοι βουλευτές συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, γράφει η FAZ.

Αυτό το γεγονός έχει δυσαρεστήσει πολλούς υποστηρικτές του Ζόραν Ζάεφ καθώς είχε διαβεβαιώσει πολλές φορές, και σε συνέντευξη στην FAZ, πως δεν θα υπάρξει αμνηστία με αντάλλαγμα της πλειοψηφίας στη Βουλή, αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα στο άρθρο της προσθέτει πως “πολλοί από εκείνους που επιθυμούν την ενίσχυση του κράτους δικαίου ως απάντηση στην κυνικότητα και την έλλειψη αξιών της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι τώρα δυσαρεστημένοι. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι χειρότερη από μια αμφιλεγόμενη άφεση ποινής θα ήταν το να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για ένταξη στη Δύση. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, διότι είναι πιθανό στις ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας να ηττηθεί. Αλλά στον πιθανό διάδοχό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο ασκείται πίεση από την ισχυρή δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, πολύ δύσκολα η Βουλή θα δώσει συγκατάθεση για την επικύρωση της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία».

Τέλος η FAZ αναφέρει πως ακούγεται συχνά στην ΠΓΔΜ και ακόμη ένα σενάριο αναφορικά με τους συμβιβασμούς του Ζάεφ ώστε να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή και αυτό αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με αυτό, η φυγή στην Ουγγαρία του πρώην πρωθυπουργού που έχει καταδικαστεί για διαφθορά, ήταν μέρος ενός “ντιλ του Ζάεφ”.