Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες-Απέδωσαν οι αντιπυρικές ζώνες-Το σχέδιο νυχτερινής δράσης..



Νύχτα αγωνίας για την Εύβοια με τη φωτιά να μαίνεται σε αρκετά μέτωπα, και οι αναζωπυρώσεις να αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας του έργου αντιμετώπισής της. Το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται ότι έχει φθάσει πλέον τα 11 χιλιόμετρα.

 Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και ο κρατικός μηχανισμός δίνουν τη μάχη της νύχτας που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, με σύμμαχο τον καιρό μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς.
 
Λειτούργησε η αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά

Πλέον, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στο πώς θα αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Η πρώτη μάχη δόθηκε στα Ψαχνά, όπου προς το παρόν αποτράπηκε η επέκταση της φωτιάς. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αντιπυρική ζώνη, η δημιουργία της οποίας αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ στα Ψαχνά υπό υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα, όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σε σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Το σχέδιο νυχτερινής δράσης

Παρά την απουσία των εναέριων μέσων, τα οποία θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας –με τη συνδρομή αεροσκαφών από Ιταλία και Κροατία– η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιούν σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς.

Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, που λαμβάνει υπόψη δεδομένα, όπως η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο του εδάφους, οι Αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά μετά την δύση του Ηλίου.

Με βάση την ηλεκτρονική πρόγνωση για την πορεία της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν θα ανατείλει ο ήλιος και θα απογειωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα, θα είναι δυνατό να δοθεί η «χαριστική» βολή στην φωτιά, αν και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Το σχέδιο αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στον περιορισμό της φωτιάς σε κάποια σημεία, έτσι ώστε το πρωί με τη βοήθεια των εναέριων μέσων να μπορέσουν να την σβήσουν.

«Το βράδυ είναι σύμμαχος, το 80% των πυρκαγιών τις αντιμετωπίζουμε το βράδυ» δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος.

Ηλικιωμένοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες είναι και η άρνηση κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μακρυμάλλη Εύβοιας, όπου το χωριό έχει παραδοθεί στις φλόγες, ωστόσο δύο ηλικιωμένοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τη στιγμή που έχει εκκενωθεί το χωριό και οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με το πύρινο μέτωπο, δύο ηλικιωμένοι αρνούνται να αφήσουν την περιουσία τους και να φύγουν, παρά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η φωτιά.

Πυροσβέστες προσπαθούν να τους μεταπείσουν, ωστόσο εκείνοι επιμένουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνδρες της πυροσβεστικής κόβουν δένδρα έξω από το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους, ενώ και πεζοπόρο τμήμα επιχειρεί επί τόπου για την κατάσβεση.

Άλλοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους με δάκρυα στα μάτια, ενώ συγκλονιστικές είναι και οι δηλώσεις ορισμένων εξ αυτών.

 
Με πληροφορίες από το In.gr