Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ευρωβουλευτές με… λίστα θέλει ο Τσίπρας



Αποφασισµένος να αλλάξει το σύστηµα ανάδειξης των ευρωβουλευτών, µε επιστροφή στη λίστα, φαίνεται ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ήταν προβληµατισµένος για το θέµα αυτό, αλλά συνοµιλητές του λένε πως µάλλον έχει καταλήξει στην κατάργηση του σταυρού προτίµησης, ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει απόλυτα το ψηφοδέλτιο και, ταυτόχρονα, να µπορεί να κάνει «παιχνίδι» µε διάφορα πρόσωπα που επιθυµεί να προσελκύσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι συνοµιλητές λένε πως, σε περίπτωση που οι ευρωεκλογές γίνουν µαζί µε τις εθνικές εκλογές, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η καθιέρωση εκ νέου της λίστας, ενώ τα πράγµατα ενδέχεται να αλλάξουν µόνο αν οι κάλπες για τη νέα Βουλή στηθούν στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέµβριο του 2019.

∆εν αποκλείουν, µάλιστα, ο κ. Τσίπρας να επιχειρήσει «υπόγειες» συνεννοήσεις για το θέµα µε αρχηγούς άλλων κοµµάτων, ώστε να µπορέσει να εξασφαλίσει µεγαλύτερη συναίνεση. Υπενθυµίζεται πως οι ευρωβουλευτές µέχρι και τις εκλογές του 2009 αναδεικνύονταν από λίστα την οποία έφτιαχνε ο εκάστοτε αρχηγός.

Το 2014 ήταν απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαµαρά, να αλλάξει το σύστηµα προκειµένου να κινητοποιήσει τους υποψηφίους για να κάνουν έντονο προεκλογικό αγώνα.