Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

13 °C

Σήμερα, 19. Οκτωβρίου 2021

Ευρωπαίοι δικηγόροι στο πλευρό των δύο Ελλήνων στρατιωτικώνΑκόμη ένα  «όχι» άκουσαν από το δικαστήριο οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται από την 1η Μαρτίου. Τα επιχειρήματα του εισαγγελέα εκτός από την παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, είναι πως υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι στρατιωτικοί προσπαθούν να διαφύγουν!

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, το κατηγορητήριο αυτό αναμένεται να ενισχυθεί από την εξέταση των κινητών τους, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, με τον τουρκική Δικαιοσύνη να υποστηρίζει πως θα έπρεπε να ξέρουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν, άρα το ότι μπήκαν σε ξένα εδάφη είναι ύποπτο.

Η κατάθεση των στρατιωτικών

Από την πλευρά τους οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης κατέθεσαν πως δεν είχαν καμία πρόθεση να κάνουν κάποιο έγκλημα και πως μπήκαν καταλάθος σε τουρκικό έδαφος.

Νέο «όχι» από το δικαστήριο της Αδριανούπολης

Απορριπτικό ήταν για άλλη μια φορά το αίτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών για να αποφυλακιστούν. Το δικαστήριο της Αδριανούπολης με το γνωστό πρόσχημα της εξέτασης των κινητών του Δημήτρη Κούκλατζη και του Άγγελου Μητρετώδη είπε όχι στην αποφυλάκισή τους. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται εδώ και 140 ημέρες πλέον στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πλέον μπορούν να καταθέσουν νέο αίτημα στα τέλη Αυγούστου.

Η αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος παραμένει η ίδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου εδράζεται στη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν οι δύο στρατιωτικοί έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Σημειώνεται, ότι αυτό είναι το έκτο αίτημα αποφυλάκισης, καθώς εντός του Μαρτίου είχαν κατατεθεί δύο αιτήματα, ένα στις 5 Μαρτίου και το δεύτερο στις 27 του ίδιου μήνα. Ακολούθησαν τα αιτήματα της 24ης Απριλίου, της 22ης Μαΐου, της 19ης Ιουνίου και το σημερινό, η απόφαση επί του οποίου δεν διαφοροποιήθηκε από εκείνη των προηγουμένων.

Η Τουρκία εξακολουθεί να κρατάει σκληρή στάση στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και απορρίπτει το ένα μετά το άλλο τα αιτήματα των δικηγόρων τους. Ελάχιστες ελπίδες δημιουργήθηκαν μετά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να παίξει μέχρι τέλους το παιχνίδι του.

Τα τουρκικά ΜΜΕ φυσικά ήταν εκεί για να καταγράψουν την μεταγωγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο της Αδριανούπολης. Και οι δυο αξιωματικοί μας ευθυτενείς και κοιτώντας τις κάμερες κατά πρόσωπο μπήκαν στην κλούβα που τους μετέφερε στο δικαστήριο. Πρώτος βγήκε ο Δημήτρης Κούκλατζης και στην συνέχεια ο Άγγελος Μητρετώδης.

Δείτε το βίντεο με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς