Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 -

Έξοδο «το συντομότερο δυνατόν» ζητά η Ε.Ε. από τη Βρετανία



Οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Βρετανία να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία εξόδου της χώρας μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν», έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

 

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Μπλερ: Η αποχώρηση από την ΕΕ θα έχει τεράστιες συνέπειες

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε πως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ πιθανόν να ασκήσει πίεση για τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

«Είναι μια απόφαση που θα έχει τεράστιες συνέπειες», δήλωσε σήμερα ο Μπλερ στο Sky News.

«Θα υπάρξει αυξημένη πίεση για ένα άλλο δημοψήφισμα στη Σκοτία κάτω υπό διαφορετικές περιστάσεις από εκείνες υπό τις οποίες διεξήχθη το προηγούμενο δημοψήφισμα (το 2014)».

Ο Μπλερ είπε ακόμη πως οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση.

«Αυτή είναι η τραγωδία... αυτό που θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα ανακαλύψουμε ότι αυτό που ο κόσμος νόμιζε ότι επρόκειτο να είναι μια απάντηση σε αυτά τα προβλήματα στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μια απάντηση».