Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες δύο είναι οι βέβαιες εξελίξεις: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και πολυκομματική, ισχυρή σε έδρες, κυβέρνηση.



Ακριβώς έξι 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και τα διάφορα, έως πολλά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης περιορίζονται σε δύο ένα εκ των οποίων το ένα δίνει μετά βεβαιότητος "mega-κυβέρνηση", με τον "μεγάλο συνασπισμό" αριστεράς και κεντροδεξιάς, παρόντα.

Βασικό δεδομένο και παραδοχή: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και με σημαντική διαφορά.

Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε όλες οι εκθέσεις ξένων πρεσβειών προς τα κέντρα τους,  αλλά και οι εκτιμήσεις στις δυτικές πρωτεύουσες, βασικά σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες.

Η ΝΔ πιθανότατα θα κυμανθεί σε ποσοστά οριακά χαμηλότερα από του Ιανουαρίου, ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτη πολιτική δύναμη καθαρά (εκτός και αν η ΛΑΕ, μη μετρήσιμη δύναμη με αντικειμενικά δεδομένα στις δημοσκοπήσεις, καταφέρει και πάρει ποσοστά πλην του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ και από το γενικότερο αντιμνημοναικό μέτωπο, αλλά και από το ΚΚΕ το οποίο έχει διεμβολίσει όπως θα φανεί και στην κάλπη).

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος θα αυξήσει τα ποσοστά του από τον Ιανουάριο, όπως από την  αρχή του πρεκλογικού αγώνα, επιμένουμε. Πόσο; 7,5-9% το ποσοστό που θα βγάλει η κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου για το κόμμα των εθνικιστών.

Το Ποτάμι, όπως ακριβώς έχει προβλέψει το pronews.gr από την αρχή της προεκλογικής μάχης θα δει τα ποσοστά του να μειώνονται.

Προς τα που;

Βασικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ που η στροφή του σε πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική και η κυβερνητική προοπτική του έχει πλαγιοκοπήσει το νεόκοπο πολιτικό σχηματισμό του Σ.Θεοδωράκη.

Το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλύτερα συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου.

Δεν είναι μόνο η ενίσχυση, από την ΔΗΜΑΡ, μικρή αλλά σημαντική σε αυτά τα επίπεδα που έχει πέσει το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα, αλλά και η ουσιαστική "παραίτηση υπέρ ΠΑΣΟΚ" του ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Παπανδρέου.

Η πιθανότητα να βρεθεί τέταρτο το κόμμα της Φ.Γεννηματά δεν είναι αμελητέα και από εκεί και πέρα θα είναι συγκυβερνών κόμμα, κατά πάσα πιθανότητα.

Εξέλιξη την οποία διευκολύνει το γεγονός ότι η πρόεδρός του από την αρχή ακολούθησε γραμμή ήπιας κριτικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ότι αφορά τον Β.Λεβέντη και την Ενωση Κεντρώων οι πιθανότητες είναι να εισέλθει στην Βουλή, αλλάούτε ρόλο πρόκειται να παίξει, ούτε θα είναι κυβερνητικός εταίρος.

Κάνει περισσότερη ζημιά στη ΝΔ, πάντως, παρά σε άλλα κόμματα αφού συγκρατεί ένα μεγάλο μέρος συντηρητικών ψηφοφόρων (με αίσθηση του χιούμιρ...) και με "αναμμένη" ακόμα την οργή προς το κεντροδεξιό κόμμα από το να επιστρέψουν στις ρίζες τους...

Οι ΑΝΕΛ, είναι 50-50 για να μπουν στην Βουλή, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται όσο περνούν οι μέρες, υπερ του κόμματους του Π.Καμμένου, ο οποίος είναι ο μεγάλος κερδισμένος του debate, αφού κατάφερε και "στρίμωξε" τον Β.Μεϊμαράκη και μάλιστα τον ανάγκασε να πει ψέμματα (ότι ο φάκελος είχε τεθεί στο αρχείο) για την προσωπική του περιπέτεια με την Δικαιοσύνη στο σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214.

Κατόπιν των παραπάνω τα σενάρια της επόμενης ημέρα είναι τρία και όλα δίνουν ισχυρές κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Βερολίνου, Αλλωστε αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, αναιμικές πλειοψηφίες π.χ. 155 εδρών δεν πρόκειται να έχουν τύχη.

Σενάριο 1ο: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Νέα Δημοκρατία, Εδώ θα μπούν όλοι μέσα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ), οι οποίοι εκπροσωπούνται στη νυν υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Εκτός κυβέρνησης θα μείνουν μόνο Λαϊκός Σύνδεσμος, ΚΚΕ, ΛΑΕ και Ενωση Κεντρώων.

Σενάριο 2ο: Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με όλους τους άλλους, πλην ΝΔ, αν καταφέρουν οι ΑΝΕΛ να μπούν στην Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μια κυβέρνηση περί τους 165 βουλευτές, σχετικά σταθερή.

Σε αυτά τα δύο σενάρια υπάρχουν και υποπεριπτώσεις, όπως στο πρώτο να μην δεχθεί να μπει στην κυβέρνηση το Ποτάμι. Αλλωστε πρέπει να είναι και κάποιος που υποστηρίζει τα Μνημόνια και εκτός κυβέρνησης "για το ξεκάρφωμα".

Στο δεύτερο σενάριο υπάρχει μια υποπερίπτωση, αν οι ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να μπουν στην Βουλή. να είναι και η ΝΔ μέσα στο σχήμα αφού οι περίπου 155 βουλευτές που αναμένεται να εκλέξουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δεν αρκούν για μια "επώδυνη" διακυβέρνηση.

Ο "μεγάλος συνασπισμός", ένας "πολιτικός χυλός" από την κεντροδεξιά προς τα αριστερά, έρχεται, ως απόρροια της αποδοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ της πολιτικής γραμμής που καταδίκαζε μέχρι πριν τρεις μήνες και τις κόπωσης του εκλογικού σώματος από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αν αποτύχει και αυτός (βασικά στο ζήτημα της δραστικής μείωσης του εθνικού χρέους) τότε το μέλλον οδηγεί αβίαστα σε άλλες δυνάμεις που ζητούν την επάνοδο σε εθνικό νόμισμα...

Πηγή κειμένου: 

pronews.gr