Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εξευτελισμός της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ με την αποπομπή του πρέσβη Γ. Πρεβελάκη



Ευρύτατα και με διόλου κολακευτικά σχόλια συζητείται στο Παρίσι, στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ), ο τρόπος με τον οποίο η παρελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέπεμψε τον Έλληνα εκπρόσωπο στον Οργανισμό, καθηγητή κ. Γιώργο Πρεβελάκη.

Χωρίς καν να τον ειδοποιήσει και άνευ συζητήσεως με την διεύθυνση του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα –με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών κ.Γ.Βαρουφάκη– αντικατέστησε τον Έλληνα καθηγητή, που φέρει και τον τίτλο του πρέσβη της χώρας μας, με τον καθηγητή κ. Γιώργο Κριμπά, 80 ετών –που μάς προκαλεί εντύπωση πώς απεδέχθη την θέση αυτή με τις διαδικασίες που προσβάλλουν την χώρα.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής κ. Γιώργος Πρεβελάκης, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, τυγχάνει υψηλού κύρους στους κόλπους της γαλλικής ακαδημαϊκής κοινότητος και θεωρείται από τους εγκυρότερους αναλυτές της ελληνικής και ευρύτερης ευρωπαϊκής πραγματικότητος.

Προφανώς, όμως, το κύρος του αυτό να ήταν και το «μειονέκτημά» του για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ιδιαίτερα δε για τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος ήθελε η εκπροσώπησή μας στον ΟΟΣΑ να συμπίπτει με τις δικές του επιδιώξεις και ιδεολογικές επιλογές. Φημολογείται επίσης ότι η επιλογή του καθηγητού κ. Γ. Κριμπά –ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του ΚΟΔΗΣΟ από τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου– αποτελεί την ανταπόδοση υποχρέωσης, καθ’ όσον ο καθηγητής Γιώργος Κριμπάς είχε στηρίξει την εν Ελλάδι καθηγητοποίηση του Γ.Βαρουφάκη.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε την ελπίδα ότι με τον νέο διορισμό θα εξουδετέρωνε και την ανάμειξη του διεθνούς Οργανισμού στα ελληνικά πράγματα, δεδομένου ότι οι κατά καιρούς Εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι.

Ανώτατο στέλεχος του ΟΟΣΑ, σχολιάζοντας την αποπομπή του κ. Γιώργου Πρεβελάκη, μάς είπε ότι «η μεθόδευσή της είναι ενδεικτική του ήθους και της νοοτροπίας της κυβερνήσεως και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Εμείς θα προσθέταμε απλώς ότι το γεγονός αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που οριοθετεί την αναξιοπρέπεια κάποιων ανθρώπων του παρελθόντος κυβερνητικού σχήματος, το οποίο προκάλεσε στην χώρα βαρύτατες ηθικές και υλικές ζημιές. Κάποιοι, όμως, συνεχίζουν να ζητούν και τα ρέστα, δείχνοντας ποιο είναι το μέγεθος της περιφρόνησής τους προς την δημοκρατία και το λαϊκό αίσθημα.