Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 -

Eurogroup: Καμπανάκι για κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς και αποχή συμβολαιογράφωνΘετική ήταν η εικόνα από την σύντομη ενημέρωση της ευρωομάδας για τα ευρήματα της πρόσφατης αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, o Πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι η εικόνα είναι θετική, επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει, επισημαίνοντας ότι η έμφαση που πρέπει να δοθεί είναι στην υλοποίηση. Τόνισε δε ότι αυτό θα πρέπει να έχει γίνει κατά προτίμηση πριν από το τέλος του έτους.

“Ενημέρωσα το Eurogroup, όπως ακούσατε και από τον Πρόεδρο, για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί”, τόνισε από την πλευρά του Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος τόνισε ότι οι ελεγκτές συνάντησαν ισχυρή δέσμευση από την ελληνική πλευρά για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επεσήμανε ότι το τρέχον διάστημα γίνεται προετοιμασία των τεχνικών λεπτομερειών για την επιστροφή της τρόικας στον τέλος Νοεμβρίου.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι». Επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν πιο ομαλά» και εξήγησε ότι αυτό συνεπάγεται πως «η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών» και για να συμβεί αυτό, όπως είπε «το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». «Το καλύτερο σενάριο είναι αυτό να συμβεί πριν το τέλος του έτους».

Και ο Πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε την ισχυρή δέσμευση όλων των μερών να ολοκληρώσουν το έργο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων έγκαιρα.

Με την καταγραφή της προόδου συμφώνησε και ο Κλάους Ρέγκλιγκ, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα ελήφθη και η απόφαση για την απόδοση στην Ελλάδα των 800 εκ. ευρώ (από τα 8,5 δις ευρώ της δόσης).

Το θέμα των πλειστηριασμών

Κληθείς να απαντήσει στο αν και κατά πόσο το ζήτημα της απόφασης των συμβολαιογράφων να απέχουν από τους πλειστηριασμούς, ο Πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τον Τύπο πως «ετέθη σήμερα» και πως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να προστατευθούν οι συμβολαιογράφοι και να μην υλοποιηθεί η απόφαση για αποχή.

Το χρέος

Ερωτηθείς για το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή τους, ενόψει της αποφάσεων και συζητήσεων του ΔΝΤ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έχουν ήδη ληφθεί από τον περασμένο Μάιο, στην μορφή χρονοδιαγράμματος και οδικού χάρτη.

Ενημέρωσε δε ότι τον Ιανουάριο (δεδομένου ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όπως έχουν διευκρινίσει κοινοτικοί αξιωματούχοι) θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» (δηλαδή τα μέτρα της 2ης φάσης της τριπλής αναδιάρθρωσης), ο οποίος, όπως είπε επιτρέπει ευελιξία για το πόσο και τι χρειάζεται να γίνει.

Εξήγησε δε ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσει μόνο η συζήτηση, ενώ οι ίδιες οι αποφάσεις αναμένονται μόνο στο τέλος του προγράμματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του περασμένου Μαΐου, είπε.