Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Έρχονται "Καταιγίδες" στο Αιγαίο από το Ελληνικό και Τουρκικό πολεμικό ναυτικό



«Καταιγίδες» από το Ελληνικό και Τουρκικό πολεμικό ναυτικό  έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, με την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες να συνεχίζεται, τη στιγμή που η Άγκυρα οδεύει σε εκλογές και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του, θα αντιδράσει στην παροχή ασύλου στους τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ Β1219/18 και Β1218/18 που εξέδωσε, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει τρεις μεγάλες περιοχές για χρονικά διαστήματα από τις 23 μέχρι και τις 24 Μαΐου. Η μία περιλαμβάνει σχεδόν όλη τη χερσόνησο της Μαρμαρίδας φτάνοντας μια ανάσα από την Κω και την Σύμη. Η δεύτερη δεσμεύει σχεδόν όλη την νότια παραλία του Τσεσμέ και η τρίτη την έξοδο του κόλπου της Σμύρνης.

dsfhsdoih2

xartis

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του ΓΕΕΘΑ, που επικαλείται news.gr πρόκειται για την άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Beyaz Fırtına» που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Λευκή Καταιγίδα».

Η Τουρκική άσκηση «Λευκή Καταιγίδα» τις περασμένες χρονιές είχε συμπεριλάβει μια σωρεία σεναρίων δίνοντας την δυνατότητα μεταξύ άλλων στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό να ασκηθεί σε βολές τορπιλών και πυραύλων αλλά και βολές πυροβόλων.

 

Οι στόχοι ήταν τόσο εναέριοι όσο και επιφανείας. Το 2016 δε είχαν βυθίσει ολόκληρη φρεγάτα που αφού κόπηκε στα δύο από τις βολές πυραύλων και τορπιλών βυθίστηκε μέσα σε 15 λεπτά.

Επί της ουσίας μία εβδομάδα μετά την τουρκική άσκηση και συγκεκριμένα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ο Ελληνικός στόλος θα «εξαπολύσει» την δική του άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα».

Πέρυσι στην Ελληνική άσκηση είχαν εκτελεστεί πολλαπλά αντικείμενα στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών.