Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Έρευνα του Αρείου Πάγου για 125 ψυχές που παραμένουν στα «αζήτητα» των ψυχιατρείων



Την μελέτη των "φακέλων" 125 ψυχικά ασθενών παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου., οι οποίοι βρίσκονται χρόνια έγλειστοι σε ψυχιατρεία ως μη έχοντες καταλογισμό.

Συγκεκριμένα ορίστηκαν δύο εισαγγελείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να μελετήσουν έστω και μετά από χρόνια τους φακέλους και τις δικαστικές αποφάσεις που έθεσαν τους ανθρώπους αυτούς σε καθεστώς ελλείψεως καταλογισμού, και ήδη ζήτησαν τους φακέλους 125 ατόμων.

Κι αυτό για να μελετήσουν εάν δίκαια παραμένουν για χρόνια στα ψυχιατρεία ή εάν έχουν αλλάξει τα πράγματα και πρέπει να βγουν.

Πρόκειται για 55 άτομα στο δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης και 75 στα ψυχιατρικά καταστήματα της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, οι οποίοι έχουν κριθεί ως μη έχοντες καταλογισμό πριν από πολλά χρόνια, για ορισμένους πριν από δεκαετίες ολόκληρες, και έκτοτε ουδέποτε επανελέγχθηκαν οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι εξ αυτών παραμένουν στα αζήτητα μέσα στα ψυχιατρεία καθώς δεν διαθέτουν πρόσωπα από το συγγενικό και το φιλικό τους περιβάλλον τα οποία να ενδιαφερθούν για την τύχη τους και την κατάστασή τους.