Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Ερευνα ProRata: Το 64% ζητάει νέο κόμμα στην κεντροαριστερά, με νέο αρχηγό



Δυσαρεστημένοι με τους υπάρχοντες σχηματισμούς της Κεντροαριστεράς εμφανίζονται οι πολίτες που αυτοτοποθετούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

Σε έρευνα της ProRata, που διενεργήθηκε από τις 24 μέχρι τις 27 Απριλίου και δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά τη δημιουργία νέου σχηματισμού με νέους σε ηλικία πολιτικούς πρωταγωνιστές.

Η πλειοψηφία αποστασιοποιείται από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ένα στους τρεις να δηλώνει μεγαλύτερη συγγένεια με την πρώτη.

Το 45% θεωρεί πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται σε πολιτικά ίση απόσταση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το 34% τη θεωρεί πιο κοντά στη ΝΔ, λόγω της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το 15% την βλέπει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 6% απάντησε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Σχετικά με το τι θα θεωρούσαν πιθανό να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, το 78% αποκλείει την ψήφο στο Ποτάμι με τη συνεργασία των τριών (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) και το 64% στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά.

«Πολύ πιθανό» λέει για το πρώτο σχήμα το 5% και για το δεύτερο το 16%, «ίσως» το 16% και το 18%, αντίστοιχα, και «Δ.Ξ/Δ.Α.» 1% και 2%.