Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Επιβεβαιώθηκε το μεταλλαγμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη – Άρχισε ιχνηλάτηση..



Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης ανιχνεύθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μετέβησαν εκτάκτως στην συμπρωτεύουσα και μετείχαν σε σύσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αφού το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε ιερωμένο. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για έναν 36χρονο διάκονο, που βρίσκεται σε απομόνωση. Πριν δύο μήνες ήταν θετικός στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, αρνητικοποιήθηκε και, όπως φαίνεται, τώρα είναι θετικός στο μεταλλαγμένο.

  • Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

 

Στη σύσκεψη, που έγινε στην Ιερά Μητρόπολη, συμμετείχαν, επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Συμεών Μεταλλίδης και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Επίσης, στη Μητρόπολη μετέβη και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μετά την ολοκλήρωσή της και αφού πιστοποιήθηκε η ανίχνευση του στελέχους της μετάλλαξης του κορωνοϊού, έγινε γνωστό πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης, για να διαπιστωθούν οι επαφές του ιερέα, που φέρεται να αποτελεί και το πρώτο κρούσμα.

«Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω όλα τα πάνε καλά» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουνε αυτή τη στιγμή».

Αναφορικά με το κρούσμα τόνισε πως «αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας», διευκρινίζοντας πως δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά» για να προσθέσει ότι «σε κάθε περίπτωση και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακός ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα» ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και άλλο στέλεχος.

Η μετάβαση του υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, στο επίπεδο Β, αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, τίθενται από αύριο Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου και ώρα 6 το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Κυριακή 31-01-2020, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής επιπρόσθετα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 (η Αττική δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το μέτρο διαθέτοντας απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00).
  • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 1 Φεβρουαρίου.
  • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια.
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα εννέα άτομα.
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με ένα άτομο ανά 25τ.μ.

Καθώς και:

Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Δείτε το ΦΕΚ για τους χώρους λατρείας:

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων το ΦΕΚ προβλέπει: 

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.