Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Επίσκεψη αντιπρόεδρου τουρκικής βουλής Χαμζατσεμπί στην Δυτική Θράκη



Την δυτική Θράκη επισκέφτηκε μια επιτροπή με επικεφαλής των αντιπρόεδρο της βουλής Μεχμέτ Ακίφ Χαμζατσεμπί, ενώ είχε μετά μια σειρά από συναντήσεις.

 

Στην επιτροπή που ήρθε στην Θράκη στις 1/3 eκτός από τον Χαμζατσεμπί, μετείχαν ο βουλευτής Αδριανούπολης του CHP Ερντίν Μπιρτζάν, ο δήμαρχος Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο δήμαρχος Σηλυβρίας Οζτζάν Ισικλάρ και δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Σηλυβρίας.

 

Ο αντιπρόεδρος Χαμζατσεμπί και οι συν αυτώ, άρχισαν τις επαφές τους στην Θράκη επισκεπτόμενοι το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Η επιτροπή επισκέφτηκε στο γραφείο του τον πρόξενο Αλή Ριζά Ακιντζί και συνομίλησαν μαζί του για κάποιο διάστημα.

Αργότερα επισκέφτηκαν το μειονοτικό γυμνάσιο &λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ όπου τους υποδέχτηκαν ο διευθυντής Τουνάλπ Μεχμέτ, ο πρόεδρος της επιτροπής κηδεμόνων Αχμέρ Αρίφ Εμίν και καθηγητές του σχολείου.

Η επιτροπή φιλοξενήθηκε στην αίθουσα των καθηγητών και εκεί ο διευθυντής Τουνάλπ Μεχμέτ, τους ενημέρωσε σχετικά με την διοικητική δομή και τις εργασίες του σχολείου. Ο Μεχμέτ είπε πως στο σχολείο υπηρετούνε 20 Έλληνες, 10 μέλη της μειονότητας και 7 μετακλητοί καθηγητές από Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης κτιρίου. Ο Μεχμέτ είπε πως οι μαθητές σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες στον αθλητισμό, στην τέχνη και στην μουσική και πρόσθεσε πως ως διοίκηση του σχολείου δίνουν μεγάλη σημασία στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής Χαμζατσεμπί είπε: ¨Βλέποντας σας και ευρισκόμενοι εδώ μαζί σας χαρήκαμε πολύ. Είμαστε δίπλα σας για οτιδήποτε μας αναλογεί. Η παρουσία σας είναι για εμάς τιμητική. Πρώτη φορά έρχομαι στην Δυτική Θράκη. Λυπάμαι που για πολλά χρόνια δεν είχα έρθει.¨

Ο Χαμζατσεμπί είπε πως η οικογένεια της συζύγου του κατάγεται από την Δυτική Θράκη και ότι από την σκοπιά της ιστορίας και του πολιτισμού δεν είναι δυνατόν να αισθάνεται ξένος σ αυτά τα χώματα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κηδεμόνων Αχμέτ Αρίφ Εμίν ανέφερε πως αυτή η επίσκεψη είναι μια ιστορική επίσκεψη και είπε: Η παρουσία εδώ του αντιπροέδρου της βουλής της μητέρας πατρίδας Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι μια ιστορική στιγμή. Ο Αλλάχ να δώσει να υπηρετείτε επί μακρόν. Η ιστορία όπως κατέγραψε τον Τζελάλ Μπαγιάρ, έτσι θα καταγράψει και την δική σας επίσκεψη.¨

Αργότερα η επιτροπή επισκέφτηκε την ¨Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής¨(GTGB) και συναντήθηκε για κάποιο διάστημα με τον πρόεδρο της Κοράι Χασάν. Ο Κοράι Χασάν τους ενημέρωσε για το νομικό στάτους τις δραστηριότητες της GTGB, όπως και για τα τελευταία προβλήματα που υπάρχουν στην μειονοτική εκπαίδευση. Εντύπωση προκάλεσε ότι ο Κοράι Χασάν αναφερόμενος στην μειονοτική εκπαίδευση είπε πως ¨Ως τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης στον 21ο αιώνα, ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε εκπαίδευση στην μητρική μας γλώσσα. ¨

Επόμενη στάση της επιτροπής ήταν η αιρετή μουφτεία Κομοτηνής. Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη και ενημέρωσε σχετικά με το θέμα των μουφτειών της τουρκικής μειονότητας.

Τέλος η επιτροπή επισκέφτηκε την Ένωση Τούρκων Δασκάλων δυτικής Θράκης(BTTÖB) και εκεί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Σαμί Τοραμάν. Ο Τοραμάν περιέγραψε τα θέματα που βιώνει η τουρκική μειονότητα στο πεδίο της εκπαίδευσης και πρόσθεσε πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης είναι αυτόνομο κάτι που είναι εγγυημένο με συμφωνίες που έχουν γίνει.

Η επιτροπή μετά από τις συναντήσεις στην Κομοτηνή, πέρασε στον νομό Ξάνθης όπου συναντήθηκε με τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Ο Μέτε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη και τους περιέγραψε το θέμα των μουφτειών της τουρκικής μειονότητας..

Η επιτροπή στο τέλος των συναντήσεων της στην Ξάνθη επισκέφτηκε το μειονοτικό γυμνάσιο & λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου. Τον Χαμζατσεμπί υποδέχθηκαν στην πόρτα του σχολείου η ιδιοκτήτρια Σαϊμέ Κιρλιντοκμέ και καθηγητές. Στην επίσκεψη στο σχολείο εκεί παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ. Αργότερα η επιτροπή αναχώρησε από την Ξάνθη για να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής Χαμζατσεμπί και οι συν αυτώ, την Πέμπτη 2/3 κατά την επιστροφή τους από την Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Κούρτ και τα μέλη του Δ.Σ. Η επιτροπή ενημερώθηκε από τον Κούρτ σχετικά με τον νομικό αγώνα που συνεχίζει η ΤΕΞ.

Τον Χαζατσεμπί και τους συν αυτώ κατά την διάρκεια των επαφών τους στην δυτική Θράκη τους συνόδεψε ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί.