Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Airbus και Aegean



Έπεσαν οι υπογραφές του τελικού deal μεταξύ της Aegean Airlines και της Airbus για την προμήθεια 42 νέων αεροσκαφών Α320 neo, ύψους 5 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία αφορά στην προμήθεια 30 + 12 αεροπλάνων A320neo, από τα οποία 10 τουλάχιστον θα είναι ο μεγαλύτερος τύπος, A321. Το συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει τα 5 δισ. δολάρια. Οι παραδόσεις των αεροπλάνων θα γίνονται με ρυθμό 10-12 ανά χρόνο και θα κλιμακωθούν από το 2022 έως το 2025.

Η εταιρεία χρειάστηκε 12 μήνες για να αξιολογήσει τις προτάσεις των δύο υποψηφίων κατασκευαστών, πριν καταλήξει στην τελική επιλογή της Airbus. Σημειώνεται ότι η δεύτερη εταιρεία που έδινε μάχη για την παραγγελία ήταν η Boeing.

«Μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και την Aegean»
Για μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και την Aegean, έκαναν λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί και ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της Aegean για την επίσημη υπογραφή της παραγγελίας των αεροσκαφών Airbus A320neo.

Η απόφαση του Eurogroup είναι μια καλή συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης, επισήμανε ακόμη o Κριστόφ Σαντεπί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν μια μεγάλη συμφωνία για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες».

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρέσβης αφού χαρακτήρισε «εξαιρετικές εταιρείες», την Aegean και την Airbus, υπογράμμισε ότι η μεταξύ τους συμφωνία μεταξύ άλλων σημαδοτεί ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλέτνερ, δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μια μεγάλη μέρα για την Aegean, μια μεγάλη μέρα για την Airbus και μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη διότι ή αφοσίωση της Aegean στη ευρωπαϊκή μας παραγωγή αεροπλάνων είναι ένα ισχυρός δείκτης, όχι μόνον ότι η Aegean έχει εμπιστοσύνη στης Airbus αλλά και ότι εμείς εδώ στην Ευρώπη στεκόμαστε ενωμένοι».

«Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι η Aegean είναι ένας καλός πρεσβευτής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να νοιώθει περήφανη που έχει έναν τέτοιο αερομεταφορέα, που μεταφέρει κατά μήκος της ΄Ευρώπης και πιο πέρα τις εικόνες μιας Ελλάδας ζεστής και φιλόξενης»