Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εντονο το παρασκήνιο της παραίτησης του Αρχηγού της Πυροσβεστικής



Έντονο είναι το παρασκήνιο της παραίτησης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ιωάννη Καρατζιά.

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης υπήρξαν εκατέρωθεν διαρροές. Κάποιες από αυτές απέδιδαν σοβαρές ευθύνες στον κ. Καρατζιά και άλλες – πολύ πιο περιορισμένες- στην πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι ο Αρχηγός του Π.Σ. δεν συμφώνησε ποτέ με το σχέδιο του κ. Νίκου Τόσκα για ενιαίο βαθμολόγιο σε Πυροσβεστική και Αστυνομία που θα δημιουργούσε ισορροπία ανάμεσα στα δύο Σώματα και αξιοκρατία.

«Προωθούνταν από το αρχηγείο του Π.Σ. διατάξεις που κρίθηκαν ακατάλληλες. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται τόσο μεγάλοι βαθμοί σε αξιωματικούς με μόλις 20-22 χρόνια υπηρεσίας. Πρέπει ο βαθμός που παίρνει ένας αξιωματικός του Π.Σ. να είναι ανάλογος με αυτόν που παίρνει ένας αξιωματικός με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι δυνατόν στελέχη του Π.Σ. να μπαίνουν στους πίνακες των κρινόμενων πολύ συντομότερα από το κανονικό και να εξελίσσονται στην ιεραρχία με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε ευνοϊκές συνθήκες για κάποιους. Δεν ήταν δυνατόν να ανατραπεί η ισορροπία του Σώματος», αναφέρει πηγή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι από τη στιγμή που ο Αρχηγός δεν ήθελε να εφαρμοστεί η αξιοκρατική αλλαγή στο βαθμολόγιο δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την παραίτηση. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η παραίτηση ήταν θέμα χρόνου και αναμένονταν από μέρα σε μέρα στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Στον αντίποδα υπήρξαν την Τετάρτη πηγές από την Πυροσβεστική που στήριζαν τον κ. Καρατζιά αναφέροντας ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί δίκαια συμφέροντα των πυροσβεστών. Και αυτό διότι το βαθμολόγιο που πρότεινε θα εξασφάλιζε σε έναν βαθμό τους μισθούς των πυροσβεστών (αξιωματικών και υπαξιωματικών) που θα «ψαλιδιστούν» με το νέο μισθολόγιο.

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης του Αρχηγού:

«Μη δυνάμενος (εκ χαρακτήρος) να υποκύψω σε προσταγές και επιθυμίες που είναι αντίθετες με τα πιστεύω μου, τις Αξίες και Αρχές μου. Έχοντας εξαντλήσει κάθε πρόσφορο και θεμιτό μέσο, προσπαθώντας και ενεργώντας με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού που υπηρετώ, αλλά και υπερασπιζόμενος την προσωπική μου Αξιοπρέπεια. Υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από το Αξίωμα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να επιλεγεί νέος Αρχηγός ο οποίος θα τυγχάνει της πολιτικής στήριξης και εμπιστοσύνης τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Εμμένω στην παρούσα και ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και την εκφρασμένη δημόσια θέση του ότι ‘οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας δεν επιλέχθηκαν με κομματικά κριτήρια, αλλά γιατί είναι ικανοί και έντιμοι Αξιωματικοί’. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».