Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ένοχος ο Άκης για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών



Αυλαία για την πολύκροτη υπόθεση για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Μετά από ακροαματική διαδικασία τριών ετών το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας έκρινε ομόφωνα ένοχους, όπως και πρωτόδικα, τους 16 κατηγορούμενους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Απούσα από το εδώλιο ήταν η σύζυγος του πρώην Υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μόλντενάουερ καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοι του οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ένοχοι , άλλοτε με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου κατ´επάγγελμα και κατά συνήθεια και άλλοτε όχι οι:

Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το ποσό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος εκτιμάται στα 10 εκατομμύρια ευρώ από τα 40 που είχαν υπολογίσει αρχικά ενώ απάλλαξαν και από μία επιμέρους πράξη την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δίνουν μάχη για την αναγνώριση ελαφρυντικών καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί η επιμέτρηση της ποινής που θα επιβληθεί στους κατηγορούμενους και αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Ιω. Σμπώκου είναι ελεύθεροι με αναστολή εκτέλεσης ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, ο πρώην υπουργός, σε πρώτο βαθμό, καταδικάστηκε για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε κάθειρξη 20 ετών, χωρίς ελαφρυντικά για την υπογραφή των συμβάσεων που αφορούσαν στην προμήθεια των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1.