Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ενεργειακή κρίση και Εκκλησία: Τα μέτρα που λαμβάνονται στους ναούς ενόψει του χειμώνα



Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που έχει επιβληθεί στη Ρωσία από το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που επικρατούν για την παγκόσμια ανάπτυξη, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Συνακόλουθα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την Ευρώπη να βρίσκεται προ των πυλών μια άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης και του δυσκολότερου χειμώνα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει επί του παρόντος θέμα επάρκειας, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, το μείζον θέμα είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές στου λογαριασμούς ρεύματος, που επιβαρύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η ενεργειακή κρίση απασχολεί έντονα και την Εκκλησία, η οποία μετά από την κατακόρυφη μείωση των εσόδων κατά τα δυο και πλέον χρόνια της πανδημίας, είναι πλέον αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των εξόδων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα απασχολήσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στην επόμενη συνεδρίασή της, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως κατά τη διάρκεια της Ιεραρχίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατήρ Ιάκωβος Αθανασίου ανέφερε ότι “περιμένουμε τις αποφάσεις της συνόδου και αναλόγως θα πράξουμε. Είδαμε βεβαίως τις ανακοινώσεις των μητροπολιτών Δημητριάδος και Σιδηροκάστρου και θα είμαστε στην ίδια γραμμή νομίζω”.

Ήδη πάντως, δύο Μητροπολίτες, ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος έχουν στείλει στις ενορίες τους οδηγίες για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων προτείνουν να μην ανοίγουν οι κύριοι ναοί, αλλά όσες λειτουργίες είναι δυνατόν να γίνονται στα μικρά παρεκκλήσια, να μην ανάβουν οι πολυέλαιοι αλλά όλα να γίνονται υπό το φως των κεριών και να χρησιμοποιούνται όπου είναι δυνατόν ξυλόσομπες.

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κάλεσε τους εφημέριους και τους επιτρόπους των εκκλησιών “να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους Ιερούς Ναούς”, έτσι ώστε “να μειωθεί κατά το δυνατόν ο φωτισμός, στον βαθμό που είναι απαραίτητος για την ανάγνωση και τα τελούμενα κατά τις ιερές Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία”. Από την απαγόρευση εξαιρούνται η τέλεση των μυστηρίων του γάμου και της βάπτισης “προς αποφυγή διαμαρτυριών και παρεξηγήσεων”.

Ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Μακάριος, είναι πιο αναλυτικός όσον αφορά τις οδηγίες που έστειλε στους εφημέριους των ιερών ναών.

Αναλυτικά η επιστολή του Σιδηροκάστρου Μακαρίου:

«Καθώς όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και εν όψει του επερχομένου χειμώνος, ο οποίος δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινή μας ζωή και που ήδη στην περιοχή μας άρχισε, σας γράφω την παρούσα προκειμένου να σας υποδείξω κάποια πρακτικά θέματα ως προς την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών προκειμένου να διευκολύνουμε την λειτουργία των Ιερών μας Ναών και των λοιπών βοηθητικών χώρων εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ενέργεια και συμβάλλοντας με τις πενιχρές δυνάμεις μας στην όλη προσπάθεια ώστε να διευκολύνουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις.
1. Περιορίστε όσο είναι δυνατόν τον ηλεκτροφωτισμό και αρκεσθείτε στον απολύτως απαραίτητο. Ας επανέλθουμε στην παλαιά τακτική τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών με το κατανυκτικό φως των κανδηλιών και χωρίς να ανάβουν οι ηλεκτρικοί πολυέλαιοι.

2. Τοποθετείστε λαμπτήρες οικονομίας.

3. Σε όσες ενορίες υπάρχουν μικρά παρεκκλήσια, να λειτουργείτε σ’ αυτά τις καθημερινές ημέρες που οι εκκλησιαζόμενοι είναι ολιγώτεροι. Αν δεν έχετε μικρό παρεκκλήσι στην ενορία σας, μπορείτε να διαμορφώσετε προσωρινά σε παρεκκλήσι έναν χώρο μικρό, όπως τον νάρθηκα του Ναού ή μία μικρή αίθουσα. Οι μικροί χώροι θερμαίνονται πιο εύκολα.

4. Μην χρησιμοποιείτε θερμαντικά ηλεκτρικού ρεύματος, (κλιματιστικά, ηλεκτρικές σόμπες, ντουλάπες). Εξετάστε τον τρόπο θερμάνσεως και επιλέξτε αυτόν που είναι ο πλέον αποδοτικός, αλλά και οικονομικός. Η θέρμανση να λειτουργεί λελογισμένα. Να σβήνει πριν τη λήξη των Ιερών Ακολουθιών.

5. Η χρήση ξυλόσομπας είναι παλαιό μέσο θερμάνσεως των πατέρων μας και παρακαλούμε εξετάσατε κι αυτόν τον τρόπο θερμάνσεως».