Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Εν αναμονή των χρησμών Ντράγκι οι αγορές



Στη Φρανκφούρτη στρέφονται σήμερα τα μάτια των αγορών καθώς συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ και οι επενδυτές αναμένουν τους «χρησμους» του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος του 1,7 τρισ. ευρώ, εν μέσω φημών βαθμιαίας περιστολής του (tapering) αλλά και ενδείξεων αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς που οδήγησαν σε (λελογισμένες) πιέσεις στην αγορά ομολόγων.

Πολλοί ξένοι οίκοι αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αποδόσεων των γερμανικών Bunds τους επόμενους μήνες. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ, καθώς τα ομόλογα με αποδόσεις κάτω του -0,4% (που δεν είναι επιλέξιμα για αγορές με βάση τους σημερινούς όρους) έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα οι φόβοι για έλλειψη επιλέξιμων ομολόγων προς αγορά (κυρίως Bunds) το επόμενο διάστημα να έχουν αμβλυνθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα δεν αναμένονται ανακοινώσεις για αλλαγές στις τεχνικές παραμέτρους του προγράμματος, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίησή του, ιδίως εάν παραταθεί και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Οι όποιες αποφάσεις λογικά θα μετατεθούν για το Δεκέμβριο, που είναι και η ώρα της κρίσης για το εάν θα υπάρξει παράταση: Ο κ. Ντράγκι έχει το περιθώριο να περιμένει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΠΕΚ (από την οποία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η πορεία των τιμών του πετρελαίου στο μέλλον) αλλά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πατρίδα του Ιταλία, που αποτελεί εστία πολιτικού κινδύνου για την Ευρωζώνη.

Θα έχει επίσης καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (έχοντας στη διάθεσή του και τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για το 2019), αλλά και για τον σχεδιασμό της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας Fed. Για όλα αυτά τα θέματα, οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναμένονται εναγωνίως.

Το ίδιο ισχύει και για το πώς θα σχολιάσει τις παρενέργειες της πολιτικής των αρνητικων επιτοκίων στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με φόντο τα ευρήματα της τελευταίας έρευνα της ΕΚΤ για σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, αλλά και τη χθεσινή δήλωση της προέδρου του SSM Ντανιέλ Νουί ότι «όσες τράπεζες δεν προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στη νέα πραγματικότητα των χαμηλών επιτοκίων και της αυστηρότερης εποπτείας, δεν θα επιβιώσουν...»