Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 -

Έκθεση Δ.Ο.Ε. : «Ο λιγνίτης δεν πρέπει να αφαιρεθεί από το ενεργειακό μίγμα της χώρας»



Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για την ελληνική αγορά ενέργειας, το ορυκτό καύσιμο δε χρειάζεται να αποσυρθεί πλήρως από το ενεργειακό μίγμα, παρά την ανάγκη μείωσης του ποσοστού του στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα.

Οι λόγοι είναι πως μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ενεργειακής πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της και τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας, όπως και του ενεργειακού κόστους,  πέρα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα αναμένεται να πετύχει τους εθνικούς στόχους του 2020 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ ο Οργανισμός επικροτεί τις προσπάθειες δρομολόγησης της εφαρμογής του μοντέλου-στόχου (target model) από το 2018, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απελευθερωθεί και η λιανική αγορά φυσικού αερίου, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή και τα νοικοκυριά ή οι επιχειρήσεις με μικρές καταναλώσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει και 5 συστάσεις για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πολιτείας από εδώ και πέρα, ξεκινώντας από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030 - κάτι που έχει ξεκινήσει με την εκπόνηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού από το ΥΠΕΝ.

Επίσης, ο ΔΟΕ συνιστά περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση των ρυθμιστικών αρχών, όπως και τη συνέχιση της προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τη θέσπιση πιο φιλόδοξων στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ολοκλήρωση της υλοποίησης των διασυνδέσεων των νησιών.

Όσον αφορά στα κοινωνικά τιμολόγια, στο πλαίσιο των σχεδίων για την αναμόρφωση της ενεργειακής αγοράς η Κομισιόν προτείνει την κατάργηση των ειδικών χαμηλότερων χρεώσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες. Τέτοια μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης ισχύουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου εφαρμόζεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Στην πρόταση της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, με αφορμή τη θέση που εξέφρασε ο επικεφαλής του οργανισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με άλλους τρόπους και όχι μέσω των μειωμένων χρεώσεων, καθώς έτσι δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά και τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, η Ελλάδα είναι αντίθετη στην πρόταση, όπως και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Γαλλία και η Ισπανία), όπου βρίσκονται σε ισχύ ανάλογα μέτρα. Έτσι, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν πρέπει να θεωρείται προεξοφλημένο πως θα εγκριθεί τελικά, τη στιγμή μάλιστα που ήδη ο χρόνος εφαρμογής της νέας πολιτικής φαίνεται να επεκτείνεται στα 10 χρόνια, από μία πενταετία που προβλεπόταν αρχικά.

Πηγή κειμένου: 

naftemporiki