Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μεταφέρθηκε στις φυλακές το ζεύγος Παπαντωνίου



Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρο, το ζεύγος Παπαντωνίου μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννος Παπαντωνίου θα μεταφερθεί στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, την αποκαλούμενη VIP και η Σταυρούλα Κουράκου στην πτέρυγα γυναικών. 

Η απόφαση για την προφυλάκιση του ζεύγους ελήφθη χθες βράδυ με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων, μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους. 

Οι εξηγήσεις τους για την προέλευση των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων φαίνεται ότι δεν έπεισαν τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές και έτσι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το ζεύγος εξήλθε των δικαστηρίων με χειροπέδες στα χέρια. Με κλούβα οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου διανυκτέρευσαν και σήμερα το πρωί ελήφθη η απόφαση να μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Οι τρεις λόγοι για την προφυλάκιση

Τρεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που ανακριτές και εισαγγελέας διέταξαν την προσωρινή κράτηση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι:

  • Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.
  • Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ακόμη κι αν ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν έχει πια κρατικό αξίωμα. Με δυο λόγια, πιθανολογείται ότι αν παραμείνουν ελεύθεροι θα συνεχίσουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, στη συνέχεια την αμφισβήτησαν.

Το χρονικό της απόφασης για την προφυλάκιση 

Η απόφαση της προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου ελήφθη χθες τη νύχτα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. 

Είχαν προηγηθεί οι πολύωρες απολογίες τόσο του πρώην υπουργού, προχθές, όσο και της συζύγου του, χθες. 

Όπως αποδείχθηκε όμως, δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελέα, που αποφάσισαν την προσωρινή κράτησή τους.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα που βρέθηκαν σε λογαριασμό τους και τα οποία φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας το 2003, και συγκεκριμένα για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών. 

Στη συνέχεια, μπήκαν σε μια κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Kαι οι δύο ήταν σε κατάσταση σοκ μην μπορώντας να πιστέψουν όλα όσα είχαν συμβεί. Αρχικά έμειναν σε ένα γραφείο και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η ψυχολογική τους κατάσταση ήταν πολύ άσχημη.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά κελιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης και των δυο υπήρχε μόνιμα αστυνομικός έξω από τα κελιά τους για να τους ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Σταυρούλα Κουράκου επισκέφθηκε ο αδερφός της και οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν πολύ συγκινητικές.

Η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα συνομίλησε στη μια τα ξημερώματα με τον Γιάννο Παπαντωνίου και όπως αποκάλυψε στην εκπομπή Μαζί σου της Τατιάνας Στεφανίδου τα πρώτα του λόγια ήταν: «Ήρθε η καταστροφή». «Ήταν σαν να είχε σκοτωθεί κάποιος δικός του σε τροχαίο», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι ο πρώην υπουργός της είπε: «Μας ξεγέλασε το στυλ της ανακρίτριας. Ήταν τόσο ευγενική, τόσο καλή. Φάνηκαν ότι πείστηκαν από τις απολογίες μας και από τα στοιχεία που δώσαμε. Τόσο πολύ που νομίζαμε ότι δεν θα προφυλακιστούμε».