Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εκρυθμη η κατάσταση στο Σχιστό. Χρυσή Αυγή, αντιεξουσιαστές και διμοιρίες των ΜΑΤ (Φωτό+Βίντεο)



Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί αυτή την ώρα στο Πέραμα, στο ύψος της Γρηγορίου Λαμπράκη, λόγω των δύο συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό.

Στο σημείο βρίσκονται μέλη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑ), που διαδηλώνουν υπέρ της κατασκευής του Κέντρου, καθώς βουλευτές και μέλγ της Χρυσής Αυγής που διαδηλώνουν κατά της δημιουργίας του, σύμφωνα με το STAR.

Ανάμεσα στις δύο διαδηλώσεις βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Δείτε τα πλάνα από το σημείο, όπως τα μετέδωσε το STAR.

Κλειστή η λεωφόρος Σχιστού. Παντού κλούβες της αστυνομίας

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό προκαλεί αντιδράσεις σε ορισμένους κύκλους και την ίδια ώρα το ΚΕΡΦΑ κάνει λόγο για οργανωμένη αντίδραση από τη Χρυσή Αυγή που φόρεσε την προβιά των επιτροπών κατοίκων.

Με τη Χρυσή Αυγή να στηρίζει τη συγκέντρωση της Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά από τη μια και από την άλλη τα μέλη του ΚΕΡΦΑ η περιοχή του Σχιστού μυρίζει... μπαρούτι.

Κάπως έτσι απ' τη μια οργανώνεται συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγω και απ' την άλλη μια αντιφασιστική συγκέντρωση.

Στις 11:00 στη συμβολή λεωφόρου Σχιστού και Γρηγορίου Λαμπράκη, η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑ) πραγματοποιεί αντιφασιστική συγκέντρωση.

Στις 12:30 επιτροπή που υπογράφει ως κάτοικοι Α και Β Πειραιά έχει προγραμματίσει ανάλογη συγκέντρωση ενάντια στη δημιουργία κέντρου μεταναστών. «Η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς παράνομα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν κάτοικο της περιοχής μας, να εγκαταστήσει κέντρο λαθρομεταναστών ανοιχτού τύπου στο Σχιστό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η ΚΕΡΦΑ αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Κερατσινίου» και προσθέτει ότι «Χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν σε ρατσιστική σύναξη μίσους

Με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, αλλά και κατοίκους στην άλλη πλευρά να έχουν ήδη λάβει θέσεις στην περιοχή η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν λάβει τις δικές τους θέσεις στη... μέση από τα ξημερώματα.

Την ώρα που αρχικά προγραμματίστηκαν οι δυο συγκεντρώσεις στην Περιφέρεια Πειραιά θα συμμετέχουν σε σύσκεψη για τον συντονισμό δράσεων και έργουοι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί από το πρωί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες στους επιβατικούς σταθμούς Ε7 και Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες βρίσκονται εκεί, καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα και την Ειδομένη, λόγω των μπλόκων των αγροτών.

Σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του Κέντρου Μετεγκατάστασης στο Σχιστό και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του η τοπική αυτοδιοίκηση.