Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εκλογικός νόμος: Πυρά από την αντιπολίτευση για την ενισχυμένη αναλογική



Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις έντονες αντιθέσεις τους στο κατατεθέν νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο.

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να συναινέσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης, με αυτήν του την επιλογή, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», προειδοποίησε.

Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι τα λέει αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. «Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μία δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν φοβάται την κρίση του λαού, καθώς τα διλήμματα με τις δύο όψεις της συντήρησης τελείωσαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στις επόμενες εκλογές, «ο ελληνικός λαός θα αναζητήσει μία τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι' αυτό».

 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι η ΝΔ φέρνει αυτήν την πρόταση ακολουθώντας πιστά τη βαθιά συντηρητική λογική της, όλων των προηγούμενων χρόνων, και πως είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση και απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, ενώ δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού.

«Πιστεύουμε ότι σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, χωρίς να φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος. Σε αυτήν την ανάγκη απαντά η δική μας πρόταση. Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας δεν είναι ισχυρές. Η πρότασή μας είναι μετρημένη και αποτελεσματική. Και εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις», τόνισε.

Επίσης, παρατήρησε ότι ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, όσο και αν προσπαθεί το κυβερνών κόμμα να αποπροσανατολίσει, αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική για το κλιμακωτό bonus. «Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους οι δύο προτάσεις. Η πραγματική διαφορά είναι στο αποτέλεσμα. Στα φαραωνικά μπόνους και στα χαμηλά όρια αυτοδυναμίας», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Διαφορά φιλοσοφίας, διαφορά αποτελέσματος».

 

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε, σε υψηλούς τόνους, στα εθνικά θέματα επικρίνοντας την κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί. Όπως είπε, «ψυχραιμία δεν σημαίνει εφησυχασμός, ούτε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Αυτό κάνατε με το Βερολίνο. Έχουμε σίγουρα με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν φθάνει. Καλά τα ευχολόγια του κ. Πομπέο, αλλά εξισώνουν τον θύτη με το θύμα. Επιβάλλεται να κινηθεί η κυβέρνηση αποτελεσματικά, να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, να φέρει όλους και ιδιαίτερα τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους. Οφείλετε, όμως, να ξεκαθαρίσετε προς όλους ότι: "Πολιτική λύση για τη Λιβύη χωρίς ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα". Να γνωρίζουν όλοι, φίλοι και μη, ότι αν η Τουρκία απλώσει δάχτυλο θα της κοπεί το χέρι. Μην περιμένετε να μας καλέσετε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε κρίση, κατόπιν εορτής. Τώρα είναι η ώρα για εθνική γραμμή και μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε άμεσα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να παρθούν αποφάσεις και μέτρα. «Να αλλάξει η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που παρέδωσε τα κλειδιά στον Ερντογάν και μας εκβιάζει. Δεν πάει άλλο. Αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε αποφάσεις, να το κάνουμε. Πάρτε άμεσα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι απαράδεκτο από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα η χώρα μας να μην έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πάλι ο ελληνικός λαός πληρώνει», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Βούτσης: Η απλή αναλογική εμβρυουλκός για προοδευτική λύση
Στην πολιτική συμμαχιών αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή. Όπως είπε, στόχος της απλής αναλογικής, που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο δρόμος της προοδευτικής λύσης απέναντι στην αλαζονεία της μονοκομματικής διακυβέρνησης.

 

«Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νόμο της απλής αναλογικής, και αυτό ήταν μια πράξη για τη χώρα μετά την περίοδο της κρίσης. Είχαμε πει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια και το κάναμε. Το 2016, όταν φέραμε αυτό το νόμο, θέλαμε προφανώς να είναι ο εμβρυουλκός, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα μέσα στο λαό για μια ενδεχόμενη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Δηλαδή, για έναν προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης, όπως ήδη έγιναν αντίστοιχα βήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Στην αλαζονεία της μονοκομματικής διακυβέρνησης, της νεοφιλελεύθερης, της αυταρχικής διακυβέρνησης, θέλουμε όποτε γίνουν εκλογές, να υπάρχει ζωντανός, ώριμος ο δρόμος της προοδευτικής λύσης».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε για επιλεκτική πολιτική αμνησία και καταστροφολογία την κυβέρνηση, με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Επί δύο ημέρες κινείστε με ένα μείγμα επιλεκτικής πολιτικής αμνησίας και καταστροφολογίας. Ακούστηκαν πράγματα που προκαλούν την κοινή νοημοσύνη, αφού ακούστηκε ότι η απλή αναλογική ήταν ιστορικά ταυτισμένη με εθνικές καταστροφές. Μα όλοι θυμόμαστε ακόμη τα τριφασικά εκλογικά συστήματα και τις εκλογές βίας και νοθείας και κυρίως την τεράστια αναστάτωση με τις αποστασίες, που οδήγησαν στη δικτατορία, ανεξάρτητα από τα εκλογικά συστήματα. Αυτές είναι οι ιστορικές μνήμες του ελληνικού λαού που φτάσατε χτες βράδυ να μιλήσετε για τη Βαϊμάρη και το φαινόμενο φασισμού ότι ανδρώθηκε, μέσα από την απλή αναλογική. Πραγματικά αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Χαρίτσης: «Η απλή αναλογική είναι το όχημα για συγκρότηση κυβερνήσεων που εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία»
«Οι εκλογές είναι αφετηρία προγραμματικών συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων με άμεσο στόχο τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας, που αντανακλούν την κοινωνική πλειοψηφία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

«Πρέπει εδώ όλοι να είμαστε ειλικρινείς. Θέλουμε ή όχι τις συνεργασίες τελικά; Θέλουμε ή όχι προγραμματικές συγκλίσεις; Θέλουμε ή όχι κυβερνήσεις που να εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία; Αν απαντήσουμε καταφατικά, η απλή αναλογική είναι το όχημα για να το επιτύχουμε αυτό. Αν όχι -όπως κάνει η ΝΔ- ας σταματήσουμε να μιλάμε αόριστα και υποκριτικά για την υπέρβαση, υποτίθεται, των διαχωριστικών γραμμών, τη συναίνεση και τη συνεργασία», είπε ο κ. Χαρίτσης και κατηγόρησε τη ΝΔ πως, με τη στάση της, «αποδεικνύει ότι όλα αυτά είναι λόγια του αέρα και γι' αυτό έχει επιδοθεί συστηματικά στην απαξίωση της ίδιας της ιδέας της απλής αναλογικής».

 

«Ακούσαμε χθες το βράδυ και κάποιες ανατριχιαστικές ιστορικές αναλογίες, από τη μεριά του υπουργού Επικρατείας του κ. Γεραπετρίτη. Η ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημοκρατίας εκείνο το εκλογικό σύστημα που είναι η βάση της, η ισοτιμία της ψήφου. Αυτό που σας νοιάζει [είναι] η παλινόρθωση ενός συστήματος με τεχνητές πλειοψηφίες και το κάνετε αυτό σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο άμεσο μέλλον, για να εμποδίζετε τη δυνατότητα η χώρα μας να ακολουθήσει ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου οι εκλογές είναι αφετηρία προγραμματικών συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων με άμεσο στόχο τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας που αντανακλούν την κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτήλας: «Η ΝΔ δεν φαντασιώνεται να συγκυβερνήσει τη χώρα με κανέναν από τους καταστροφείς της»
«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αλαζονεία και για πρόωρες εκλογές, γιατί δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχουν πολιτικοί που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό του κόμματος», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι διατεθειμένη να παίξει παιχνίδια με τη διακυβέρνηση της χώρας. Φέρνει τώρα το νόμο για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής ακριβώς για να αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε υπόνοια εκλογικής σκοπιμότητας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε: «Και βέβαια η ΝΔ δεν φαντασιώνεται να συγκυβερνήσει τη χώρα με κανέναν από τους καταστροφείς αυτής και γι'αυτό όλοι όσοι αγαπάμε τη χώρα, υπερψηφίζουμε το νέο εκλογικό νόμο».

Ραγκούσης: «Έρχεται η ώρα σημαντικών αποφάσεων κι ευθύνης για το ΚΙΝΑΛ»
«Η επαναφορά του μπόνους με την απόλυτη δήλωση Μητσοτάκη για διπλές εκλογές, αποτελούν μία πλήρη απαξίωση των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά τους λέει εκ των προτέρων ότι δεν θέλω μαζί σας καμία κυβερνητική συνεργασία», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, ο τομεάρχης -Προστασίας του Πολίτη- του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν θα ισχυριστώ πως αυτό αποτελεί δικαίωση όλων εμάς που ήμασταν αντίθετοι με την πορεία του ΚΙΝΑΛ και ζητούσαμε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι από εμάς μάλιστα -όπως προσωπικά εγώ- γι' αυτό εκδιωχθήκαμε τότε», είπε ο κ. Ραγκούσης και προσέθεσε: «Θα ισχυριστώ όμως πως επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς με απλή αναλογική, έρχεται η ώρα σημαντικών αποφάσεων κι ευθύνης για το ΚΙΝΑΛ. Και για το σύνολό του, αλλά και για τις προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του».

Κουτσούμπας: Το «κλειδί» για τον λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα
«Πάγια θέση μας είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να αποτυπώσει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές. Γιατί στην πραγματικότητα, η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται γνήσια στις εκλογές για το αστικό Κοινοβούλιο, αφού περνά μέσα από τις Συμπληγάδες ενός συστήματος, που μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση -και με ανοιχτές και με συγκαλυμμένες καλπονοθείες- της αντιλαϊκής ύπαρξής του». Αυτό ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή και υπενθύμισε ότι αυτή την πρόταση του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, απέρριψαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Από θέση αρχής το ΚΚΕ καταψηφίζει αλλά και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους, και μάλιστα μέσα και απ' τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας», σημείωσε προσθέτοντας πως «το μόνο που θέλει να διασφαλίσει η ΝΔ είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης», ενώ βασικό στόχος της είναι «η λεγόμενη κυβερνησιμότητα, δηλαδή η εξασφάλιση της δικής της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για τον λαό σημαίνει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια κι ανασφάλεια».

«Τα περί υπεράσπισης της "δημοκρατίας", που αναμασάτε όλοι σας, αποδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας σας», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συνέχισε: «Γιατί την ώρα που φέρνετε για ψήφιση στη Βουλή ακόμα ένα καλπονοθευτικό σύστημα, από το οποίο θα προκύψει άλλη μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με δεδομένο όχι μόνο το ποσοστό συμμετοχής του λαού στις εκλογές αλλά και το ποσοστό που τελικά απαιτείται για το σχηματισμό της, έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, απαιτώντας, για παράδειγμα, ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας, πρέπει να πάρει μέρος σε Γενική Συνέλευση το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων και μάλιστα κάτω από τις συνθήκες της γνωστής σε όλους εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αυτό πρόβλεπε ο αντεργατικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά με χαρά της διατήρησε και επέκτεινε παραπέρα η ΝΔ. Η "δημοκρατία" σας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που όλοι υπερασπίζεστε».

Η θέση του ΚΚΕ για την απλή αναλογικη δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση ότι «καλλιεργούμε αυταπάτες στον ελληνικό λαό, ότι ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, από μόνο του, μπορεί να δώσει λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα ή να οδηγήσει στην ανάδειξη -πραγματικά και όχι στα λόγια- φιλολαϊκών κυβερνήσεων. Άλλωστε, υπάρχει πλούσια ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνής πείρα, πώς και μέσα από συστήματα απλής αναλογικής μπορούν να προκύψουν αντιδραστικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι βέβαια τα άστοχα και ανιστόρητα που ακούσαμε χτες βράδυ εδώ μέσα, σ' αυτήν την αίθουσα, από πλευράς της ΝΔ», υποστήριξε ο ίδιος.

Αναφέροντας ότι η πρόταση της ΝΔ έρχεται να αντικαταστήσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι οι διαφορές τους δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτιση στο βασικό ζήτημα ότι και τα δύο κόμματα θεωρούν πως «το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».

Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ο εκβιασμός των διπλών εκλογών στο όνομα της αποφυγής περιπετειών το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει «"πολιτική πάσα" στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει ξανά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί "κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων", νομίζοντας ότι πάλι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα κι έτσι θα παιχτεί καλύτερα το δικομματικό σας παιχνίδι, αυτό που έχει γνωρίσει ο τόπος πάνω από 40 χρόνια τώρα».

«Και στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γιατί υπάρχει το έδαφος για τον σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης αστικής συνεργασίας», που είναι «η στρατηγικη σύμπλευση συγκεκριμένων κομμάτων, η οποία το 2015, σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και ανάγκης, έδωσε τη δυνατότητα, από κοινού να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, το τρίτο μνημόνιο», υπογράμμισε.

«Αλλά και τώρα, μια χαρά συμφωνείτε, με την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με την υλοποίηση -πάση θυσία- της πολιτικής της ΕΕ. Πίνετε νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που σημαίνει υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του ελληνικού λαού. Απόδειξη οι αντιλαϊκοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διατηρούνται και επεκτείνονται», συμπλήρωσε.

«Οι όποιες διαφορές στην πολιτική σας απλά επιβεβαιώνουν τους κανόνες του αστικού πολιτικού συστήματος, που με το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και αν στο μέλλον χρειαστεί, μια χαρά μπορεί και να προκύψει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν σήμερα την ξορκίζετε», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.