Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Εκλογές στην Κεντροαριστερά: Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα



Ομαλά παρά τα μικροπροβλήματα και τις ουρές που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιοχές της χώρας εξελίσσεται η εκλογή για τον αρχηγό στο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, με μια συμμετοχή που ως τώρα θεωρείται περισσότερο από ικανοποιητική.

Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς στις 11:00 το πρωί οι ψηφοφόροι είχαν ξεπεράσει τις 30 χιλιάδες, ενώ γύρω στις 14:00 είχαν σπάσει το φράγμα των 100 χιλιάδων.

Πού και πώς θα ψηφίσετε για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Συνεπής και χωρίς πολλά κενά ήταν η προσέλευση των εθελοντών στα 980 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, ενώ κάποια προβλήματα που εμφανίστηκαν με τη διασύνδεση των εκλογικών κέντρων με το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψηφοφόρων ξεπεράστηκαν σχετικά εύκολα, ενώ μέχρι τώρα στα στρατόπεδα των 9 υποψηφίων αρχηγών επικρατεί ηρεμία. Στα εκλογικά κέντρα για να ξεκινήσει η ψηφοφορία έπρεπε να παραβρίσκονται εκπρόσωποι από δύο τουλάχιστον αρχηγούς προκειμένου να διασφαλίζεται η απαραίτητη εγκυρότητα στην εκλογή.

Ειδικά για την Αθήνα οι διοργανωτές περιμένουν να αυξάνεται το ποσοστό των συμμετεχόντων όσο προχωρά η ώρα και ελευθερώνονται όλοι οι δρόμοι που το πρωί ήταν κλειστοί λόγω Μαραθωνίου.

«Γιορτή της Δημοκρατίας»

Να σημειώσουμε ότι δικαίωμα ψήφου για τη δεύτερη Κυριακή αν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει 50+1 ψήφους έχουν μόνο όσοι ψηφίσουν σήμερα, ενώ όπως λένε έμπειρα στελέχη η μεγάλη πρωϊνή προσέλευση είναι πιθανό να παρασύρει και άλλους που ενδεχομένως το σκέπτονταν και δίσταζαν.

Από το γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Διεξαγωγής της ψηφοφορίας, καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτου, εκδόθηκε το πρωί η εξής ανακοίνωση: Η ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα εξελίσσεται ομαλά. Έχει ανοίξει το σύνολο σχεδόν των Εκλογικών Τμημάτων και η προσέλευση είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Η μέρα είναι ανοιξιάτικη. Μια γιορτή της δημοκρατίας».

Η Φώφη Γεννηματά ψήφισε στις 9:30 το πρωί στην Καλλιθέα και δήλωσε: «Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης. Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης που έτρεξε στο σημερινό Μαραθώνιο μαζί με στελέχη του Ποταμιού έγραψε το πρωί στο Facebook : "Στο Μαραθώνιο και στις εκλογές σημασία έχει η συμμετοχή! Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ. Μην ξεχαστείς. Ψήφισε».

Ο Γιώργος Καμίνης, από το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας και αφού πρώτα έκανε την εκκίνηση του Μαραθωνίου, τόνισε : Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας. Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα», πρόσθεσε ο υποψήφιος αρχηγός.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ψήφισε στη Ρόδο το πρωί δήλωσε: «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας. Θέλω να καλέσω τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας», τόνισε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης εκφράζοντα την αισιοδοξία του. Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας» επεσήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ψήφισε στον Χολαργό και στη δήλωσή του τόνισε: «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».

Ο Γιάννης Μανιάτης ψήφισε στο Άργος: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας».

Στις 11.30 το βράδυ τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή αν οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων είναι καθαρές και δεν εγείρονται ζητήματα από οριακή υπερψήφιση κάποιου υποψηφίου έναντι άλλου τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 11:30 σήμερα το βράδυ.

Υποψήφιοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματα, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Τα ευτράπελα

Δεν λείπουν τα απρόοπτα από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς.

Η διαδικασία «σκάλωσε» στη Σκάλα Λακωνίας, όταν -σύμφωνα με το skai.gr- ένας εμφανίστηκε σε εκλογικό τμήμα κουβαλώντας πολλές ταυτότητες συγχωριανών τους για να ψηφίσει και εκ μέρους τους.

Μικρό πρόβλημα επικράτησε, το πρωί, και στη Θεσσαλονίκη όπου είχε πέσει το μηχανογραφικό σύστημα.