Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εισαγγελέας για τις αυξήσεις στα διόδια!



Την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Παναγιώτη Αθανασίου προκαλούν οι νέες αυξήσεις-φωτιά οι οποίες προωθούνται από το υπουργείο Υποδομών στα διόδια. 
Παρά το γεγονός ότι μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης αποφάσισε να παρουσιάσει με «περίεργο» τρόπο και να στρογγυλέψει τις αυξήσεις μέχρι και 60% που αναμένεται να επιβαρύνουν τους οδηγούς, τα αντανακλαστικά του Οικονομικού Εισαγγελέα υπήρξαν άμεσα καθώς αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει (εδώ και χρόνια) στο χιλιοταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο της χώρας που πληρώνουν «χρυσάφι» οι οδηγοί.

Θορυβημένος από τις νέες δυσοίωνες εξελίξεις ο Οικονομικός Εισαγγελέας αποφάσισε να κινηθεί ταχύτατα, καθώς κάλεσε σε αυτοπρόσωπη παράσταση υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υποδομών οι οποίοι θα κληθούν να παράσχουν εξηγήσεις για το… σχέδιο που επεξεργάζονται και ετοιμάζονται να εκπονήσουν στο όνομα της επανέναρξης όλων των μεγάλων έργων.

Στο νομικό οπλοστάσιο του κ. Αθανασίου βρίσκονται και στοιχεία που αφορούν τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων όλα τα προηγούμενα χρόνια, οπότε δηλαδή τα έργα ήταν «παγωμένα». Μάλιστα στη διάθεση της εισαγγελικής Αρχής βρισκονται και μηνυτήριες αναφορές οι οποίες έχουν κατατεθεί από διάφορους Φορείς.

Αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι το οι προθέσεις του υπουργείου Υποδομών έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, Διονύσου, Ιωάννης Καλαφατέλης και Ωρωπού, Ιωάννης Οικονομάκος, μέσω της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να παραβρεθούν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων».

Ταυτόχρονα «ανοίγουν» το θέμα με ενημερώσεις βουλευτών, μαζικών φορέων, κομμάτων, ΜΜΕ, αλλά και των δημοτών τους. Το θέμα έχει μπει στην ημερήσια διάταξη δημοτικών συμβουλίων και αναμένεται να αποφασιστουν κινητοποιήσεις.

Όπως τονίζουν οι δήμαρχοι: «σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της, οι πολίτες δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον ποσό στις αναγκαίες και καθημερινές μετακινήσεις τους».

Η πρωτοβουλία των τριών δημάρχων οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζονται άμεσα από τη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο και κατά της σχεδιαζόμενης αύξησης του αντιτίμου στα διόδια των Αφιδνών.