Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Εγνατία Οδός: «Έρχονται» αυξήσεις «φωτιά» κατά 120% στις τιμές των διοδίωνΑυξήσεις «φωτιά» κατά 120% αναμένεται να σημειωθούν στα διόδια της Εγνατίας Οδού σε ορίζοντα τριετίας, λόγω της παραχώρησης του οδικού άξονα σε ιδιώτη.

 Από 0,03 ευρώ/χιλιόμετρο, το ύψος των διοδίων θα αυξηθεί αρχικά στα 0,04 ευρώ, φτάνοντας τα 0,065 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Παράλληλα, αναμένεται η άμεση κατάργηση των δωρεάν μετακινήσεων για τις τοπικές κοινωνίες (Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) αλλά και για τους άνεργους που χρησιμοποιούν την Εγνατία, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό Α.Ε.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι η εν λόγω σύμβαση κινείται στο πλαίσιο των υπολοίπων, δηλαδή εις βάρος του Δημοσίου για τις αποζημιώσεις υπέρ των ιδιωτών.

«Παρότι η πανδημία της Covid19 ήταν σε εξέλιξη πριν την ολοκλήρωση της κατάρτισης των όρων της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και επίσης ήταν γνωστά τα ζητήματα που ανέκυπταν από τις υπέρογκες αποζημιώσεις στις λοιπές συμβάσεις παραχώρησης, δεν ελήφθη μέριμνα στη σύμβαση για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να παρέχονται και στον παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού δικαιώματα τεράστιων αποζημιώσεων σε οποιαδήποτε αντίστοιχη κατάσταση που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.