Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έγινε η πρώτη κίνηση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων



"Σήμερα έβαλα την υπογραφή μου σε μια σημαντική τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή. Η κυβέρνηση ξεκινά τις διαδικασίες για την ψήφο στην αλλοδαπή. Για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων πολιτών, όπως με ακρίβεια και ουσιαστικά, το διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, στη συνάντησή του με την ΠαΔΕΕ, στην οποία ήμουνα παρών", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Κουίκ ανακοίνωσε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες έρχεται και το νομοσχέδιο για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. «Με αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση» υπογράμμισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, το θέμα της διευκόλυνσης των ευρισκόμενων στο εξωτερικό Ελλήνων εκλογέων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Πουλάκη με το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), παρουσία και του κ. Κουίκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία παραθέτει στη δήλωσή του ο κ. Κουίκ, ο κ. Πουλάκης επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση, παρά την πλειάδα των άμεσων πιεστικών προβλημάτων τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει, επέλεξε να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών, έχοντας τη βούληση να καταλήξει στη βέλτιστη, νομικά, τεχνικά και δημοκρατικά πρόταση, η οποία θα καταφέρει να συγκεντρώσει και την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Όπως ενημέρωσε, «το ζήτημα έχει σημαντικές νομικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις, γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου "Κλεισθένης Ι", θα κατατεθεί υπουργική τροπολογία, με την οποία θα συγκροτηθεί – για πρώτη φορά επίσημα– ειδική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του ίδιου και με τη συμμετοχή επιστημόνων και διοικητικών στελεχών, η οποία θα έχει ως έργο, εντός πέντε μηνών, και όχι, όπως είπε, "παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες", να καταθέσει την πρότασή της για το θέμα».

Από την πλευρά της ΠαΔΕΕ, τόσο ο πρόεδρος κ. Κατσαμπάνης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπογράμμισαν ότι η υλοποίηση της πρόβλεψης που υπάρχει στο ισχύον Σύνταγμα, ήδη από την αναθεώρηση του 2001, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των εκτός επικράτειας εκλογέων, αποτελεί σημαντικό αίτημα και παράπονο των απόδημων Ελλήνων. Επίσης, όπως επισημαίνεται «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ότι, για πρώτη φορά, τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προσφέρθηκαν να συνεργαστούν με την επιτροπή που θα συσταθεί, καταθέτοντας προτάσεις και εμπειρία από χώρες του εξωτερικού».