Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δύσκολος ο Αύγουστος για τα ελληνοτουρκικά



Σε μια περίοδο που η Τουρκία συντηρεί κλίμα οξυμμένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα σχετικά με την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις επί όλης της ύλης και η ΕΕ επικρίνει την εμπρηστική πολιτική της Άγκυρας αλλά για κυρώσεις λέει ναι μεν αλλά.

Αναμένεται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Κυριακή 16 Αυγούστου, στη Δομινικανή Δημοκρατία, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Πομπέο με τον Νίκο Δένδια.

Ειδική σημασία θα έχει και η λήξη  της παράνομης NAVTEX της Τουρκίας, στις 23 Αυγούστου, ενώ από την επόμενη ημέρα, στις 24 Αυγούστου, ανοίγει ξανά η Βουλή, επομένως θα υπάρχει δυνατότητα κύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών,  με την οποία επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ημέρες εκείνες είναι κρίσιμες και λόγω του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 27 - 28 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι στις ελληνικές καλένδες αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζοντας να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στην άτυπη μεν, αλλά με διάσταση μίνι- συνόδου κορυφής σύνοδο του Γκίμνιχ.

Οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ αναφορικά με την στάση που θα έπρεπε να λάβει το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν, καθώς τόσο η Ελλάδα και η Γερμανία ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες, με το Βερολίνο να εκφράζει τη δυσφορία του για τη στιγμή που επέλεξε η Ελλάδα να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο και την Αθήνα να ζητεί σκληρότερη στάση κατά της Τουρκίας, ενώ κράτη – μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία κράτησαν εκκωφαντική σιωπή.

Παράλληλα η Αθήνα φαίνεται ότι αρνήθηκε να συνυπογράψει την κοινή ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Λευκορωσία, επιβεβαιώνοντας αυτό χάσμα που υφίσταται ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ παρόλο που κατανοούν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν δικά τους συμφέροντα, κυρίως στη Βόρειο Αφρική και την ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας τόσο ως προς τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.