Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ελληνοτουρκικα



Liberation: «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι»

«Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να βάλει όρια στον πρόεδρο Ερντογάν», επισημαίνουν μεταξύ άλλων σε άρθρο γνώμης με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, το οποίο δημοσιεύεται στη γαλλική Liberation, ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο Διονύσης Δερβιτσιώτης Μπουρνιάς, ο διευθυντής της Ελληνογαλλικής Ορχήστρας.



Δύσκολος ο Αύγουστος για τα ελληνοτουρκικά

Σε μια περίοδο που η Τουρκία συντηρεί κλίμα οξυμμένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα σχετικά με την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις επί όλης της ύλης και η ΕΕ επικρίνει την εμπρηστική πολιτική της Άγκυρας αλλά για κυρώσεις λέει ναι μεν αλλά.



Συνάντηση Μέρκελ -Μακρόν για τα Ελληνοτουρκικά

Για τις 20 Αυγούστου «έκλεισε» η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.



Παρέμβαση Τσίπρα: Το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής, σοβαρός κίνδυνος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Αρθρο-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών. "Οι τελευταίες εξελίξεις με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Το ερώτημα που γεννάται είναι ποια είναι η δική μας στρατηγική" σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων.



Έκτακτη επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν

Σήμερα, 13 Αυγούστου, αναμένεται στις 14.00 ώρα Ελλάδος θα συνομιλήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερτνογάν.

Η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την είσοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ΑΟΖ.



Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.