Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δωρεάν φωτοβολταϊκά σε έξι άπορες οικογένειες



«Είναι θέμα ημερών να αρχίσει να λειτουργεί το φωτοβολταϊκό που μου πρόσφερε η Greenpeace – τον μετρητή περιμένω. Το να καλύπτω έτσι τουλάχιστον το 70% της κατανάλωσης ρεύματος, τη στιγμή που ένας τυπικός λογαριασμός της ΔΕΗ είναι περίπου 100-120 ευρώ το δίμηνο και το εισόδημά μου σχεδόν ανύπαρκτο, έχει μεγάλη σημασία», αρχίζει να λέει η κ.Φίλια Πάττα, ανύπαντρη μητέρα ενός παιδιού 5 χρόνων, άνεργη, κάτοικος Ρόδου.

Η νεαρή γυναίκα είναι η πρώτη από τις έξι οικογένειες τηςΡόδου, που η περιβαλλοντική οργάνωση ανέλαβε να εγκαταστήσει δωρεάν συστήματα φωτοβολταϊκών, έχοντας συγκεντρώσει προηγουμένως μέσω crowdfunding από πολίτες του εξωτερικού, το ποσό των 42.000 ευρώ.

Το σκεπτικό της προσπάθειας; Oπως αναφέρει ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, «ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος πόρος της χώρας μας και η ελληνική οικονομική ανάκαμψη θα έπρεπε να βασιστεί σ’ αυτόν. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να έχουν δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Η δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ευπαθή νοικοκυριά, δεν είναι παρά μία συμβολική κίνηση προκειμένου να δείξουμε τι θα έπρεπε να συμβαίνει συνολικά στην Ελλάδα».

Γιατί στη Ρόδο; «Γιατί στο συγκεκριμένο νησί, το οποίο ονομάζεται και “νησί του Hλιου” καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά δυναμικά στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή συντελείται ένα τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό “έγκλημα”: η ΔΕΗ κατασκευάζει ένα καινούργιο εργοστάσιο καύσης πετρελαίου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Εχει μάλιστα ζητήσει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τόσο για τη συγκεκριμένη κατασκευή, όσο και για τον εκσυγχρονισμό άλλων πετρελαϊκών σταθμών, με σκοπό να λειτουργούν για πολλά χρόνια ακόμη. Επιπλέον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το κόστος του πετρελαϊκού σταθμού θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν συμπεριλάβουμε τις επιδοτήσεις που πρέπει να δίνουμε όλοι οι Ελληνες πολίτες για την υποστήριξη της λειτουργίας του» επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο: «Επειδή τα νησιά μας δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο, το ρεύμα προέρχεται από σταθμούς πετρελαίου. Για να μην το πληρώνουν όμως ακριβότερα οι νησιώτες, γίνεται επιμερισμός της δαπάνης μέσω των λογαριασμών ρεύματος σε όλους μας – επιδοτείται έτσι η ηλεκτρική παραγωγή στα νησιά, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να είναι ίδια για όλους. Το ύψος αυτής της δαπάνης ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, από τα οποία τα 120 πηγαίνουν στη Ρόδο».

Σε ποιο βαθμό μπορεί η καθαρή ενέργεια από τον ήλιο να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών; «Αν και προβάλλεται το επιχείρημα πως ο πετρελαϊκός σταθμός είναι απαραίτητος, διαφορετικά θα υπάρχει μπλακ άουτ, ειδικά το καλοκαίρι που η ζήτηση είναι αυξημένη, η Greenpeace αντιπροτείνει την ταχύτερη διασύνδεση των νησιών, την κατασκευή δικτύων, τα οποία κοστίζουν 2-3 δισ., επομένως η απόσβεση θα έρθει σε 3-4 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας δεν είναι η πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του συνόλου των νοικοκυριών. Περίπου το 1/3 των νοικοκυριών του νησιού, όμως, θα μπορούσε να έχει δωρεάν ρεύμα από φωτοβολταϊκά και μπαταρίες μέχρι να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση της Ρόδου. Αν μάλιστα αυτό το αναλάμβανε η ΔΕΗ, το κόστος θα ήταν πολύ χαμηλότερο – εμείς θέλουμε η ίδια η ΔΕΗ να στραφεί στις νέες πηγές ενέργειας».

Πράγματι, με βάση μελέτη της Greenpeace σχετικά με το κόστος της στροφής στην ηλιακή οικονομία, οι πόροι για την τοποθέτηση δωρεάν φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά, θα μπορούσαν να αντληθούν από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα ποσά, καθόλου ευκαταφρόνητα.

Εσοδα από βιομηχανίες

Oπως επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου, «κάθε βιομηχανία οφείλει να “αγοράζει” το δικαίωμά της να ρυπαίνει με διοξείδιο του άνθρακα. Τα ποσά αυτά αποτελούν δημόσιους πόρους, το 50% των οποίων διοχετεύεται σε επενδύσεις ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Ελλάδα, τα ετήσια έσοδα από τις βιομηχανίες είναι περίπου 190 με 200 εκατομμύρια ευρώ. Με τη ΔΕΗ να αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή της χώρας, εμείς λέμε, αξιοποιήστε αυτούς τους πόρους επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Μικρό σεμινάριο σε μαθητές

Πραγματικό... πανηγύρι στο χωριό Παραδείσι, κοντά στο αεροδρόμιο της Ρόδου, την ημέρα κατά την οποία η Greenpeace εγκατέστησε δωρεάν φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι της κ. Φίλιας Πάττα, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο διαδικτυακό «κάλεσμα» της οργάνωσης προς ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

«Ολη η γειτονιά είχε βγει έξω, ρωτούσαν τι κάνει αυτό το σύστημα, πόση διαφορά θα έχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Σίγουρα πρώτα έρχεται η ανάγκη, όμως μέσα μου λέω ότι κάνω κι εγώ κάτι για το περιβάλλον», καταλήγει η επωφελούμενη, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν και δεκαπέντε μαθητές από το Λύκειο Κρεμαστής μαζί με τον καθηγητή τους, για να βοηθήσουν.

«Πρόκειται για το Solar Youth, ένα πρόγραμμα της Greenpeace, το οποίο υλοποιείται σε διάφορες χώρες του κόσμου» εξηγεί ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος ενέργειας της οργάνωσης.

«Οταν πρόκειται να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, εκτός από την ομάδα μας, προσκαλούνται μαθητές από τοπικά σχολεία, οι οποίοι παρακολουθούν ένα μικρό σεμινάριο, συγκεντρώνοντας ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της.

Επιπλέον όφελος; Επειδή θεωρούμε πως η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας είναι η τεχνολογία που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια, θα υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας, οπότε είναι ένας ωραίος τρόπος για να μαθαίνουν τα παιδιά τα βασικά για μία δουλειά που ίσως τους απασχολήσει στο μέλλον».