Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ΔΝΤ: Κόψτε συντάξεις και αφορολόγητο



Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στο ΔΝΤ άνοιξε πριν από λίγο τα χαρτιά του, μέσω του εκπροσώπου του Τζ. Ράις και επέμενε σε αυτά που καιρό τώρα λέει. Eπίσης έσπευσε να τονίσει ότι πλέον οι βασικές αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονται μεταξύ της χώρας και των Ευρωπαίων Δανειστών.

Η τοποθέτηση Ράις έγινε στα πλαίσια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου του ΔΝΤ και απάντησε στην ερώτηση εάν στην Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε αναφορά στο μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου και το Ταμείο πήρε την θέση ότι «το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης», όπως τουλάχιστον υποστήριξε η ελληνική πλευρά.

Η απάντηση ήταν διπλωματική και σημείωσε ότι «η βασική αλληλεπίδραση είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Τζ. Ράις υποστήριξε ότι η θέση του ΔΝΤ για το ζήτημα των συντάξεων παραμένει σταθερή, θυμίζοντας ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.

Μάλιστα στα βασικά επιχειρήματα του Ταμείου ότι αποτελεί αναγκαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που βελτιώνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα, πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και άρα είναι αξιόπιστη.

Ερωτηθείς για την επαναγορά των ομολόγων του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό ο Ράις ανέφερε πως αποτελεί απόφαση των ελληνικών αρχών εάν επαναγοράσουν τα δάνεια του ΔΝΤ στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρισης ενεργητικού.

«Σίγουρα έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και έχει ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων. Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει Να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες», τόνισε.