Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 -

ΔΝΤ: Έχουμε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέουςEπιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Χαρακτηρίζοντας «ορόσημο τις αποφάσεις του Eurogroup, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε πως τα μέτρα των Ευρωπαίων βελτιώνουν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ενώ αποκλιμακώνουν τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν όσον αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους μέσω καινούργιου δανεισμού.

Αναφορικά με την ανησυχία του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους τόνισε πως υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τους εταίρους για αναθεώρησή του το 2033 και εάν χρειαστεί θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ανησυχίες αναμένεται να αποτυπωθούν στην Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους του ΔΝΤ η οποία θα αποτελεί μέροςτης έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

Ερωτηθείς για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, δήλωσε πως η εποπτεία δεν θα είναι πλέον η αυστηρή τριμηνιαία, αλλά κάτι πιο «ευέλικτο», όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες. Παράλληλα, τόνισε πως «κανονική» θα είναι η διαδικασία αξιολόγησης μέσω της έκθεσης του άρθρου 4.

«Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις. Θέλουμε να είμαστε όσο υποστηρικτικοί γίνεται», είπε και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη χώρα, χωρίς χρηματοδότηση η οποία κρίνεται πως δεν χρειάζεται».