Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δημοσκόπηση για την ΕΦΣΥΝ: Κακή η συμφωνία λέει το 72%, ασήμαντα τα αντίμετρα το 35%



«Κακή» και «μάλλον κακή» χαρακτηρίζουν τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών επτά στους δέκα (ποσοστό 72%), ενώ μόνο το 14% των ερωτηθέντων λέει ότι αυτή είναι «μάλλον κακή» και «καλή», σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όσον αφορά στα αντίμετρα, το 39% τα θεωρεί «σημαντικά / μάλλον σημαντικά» και το 35% «ασήμαντα / μάλλον ασήμαντα». Το 61% εκτιμά πως δεν θα βελτιώσουν την οικονομία, αντίθετα από το 32% που πιστεύει το αντίθετο. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δυνητική εκλογική επιρροή συγκεντρώνει ποσοστό 30% (από 33% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (από 19% τον Μάρτιο).

Σε αυτό το πλαίσιο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 11%, Χρυσή Αυγή 9%, ΚΚΕ 9%, Ένωση Κεντρώων 8%, Το Ποτάμι 7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 24%, ενώ «αποχή», «λευκό» και «άκυρο» συγκεντρώνουν 17%.

Στο ερώτημα για το αν οι πολίτες θέλουν να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το 61% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, το 32% λέει «ναι» με το 7% να απαντά: «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Το 63% των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύει πως τους επόμενους 12 μήνες ηοικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά», ενώ το 24% πιστεύει ότι θα μείνει ίδια και το 11% ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά».

Για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση απαντούν ότι θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά» το 56%, το 34% πως θα μείνει ίδια και μόλις το 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά».

Όσον αφορά στη «μάχη» Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προηγείται έναντι του πρωθυπουργού στις περισσότερες κατηγορίες (εργατικός, ασυμβίβαστος, λιγότερο φθαρμένος, αποτελεσματικός, έντιμος), με την η εκτίμηση όμως «κανένας από τους δυο» να είναι στα ύψη με ποσοστό από 30% έως 55%.