Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Το «όνειρο του κ. Σόιμπλε» για διαρκή επιτροπεία της χώρας γίνεται πραγματικότητα



Για επιβολή μόνιμου μηχανισμού επιτροπείας στην Ελλάδα κατηγορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη την κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη επικρίνει την κυβέρνηση γιατί, όπως αναφέρει, «το "όνειρο του κ. Σόιμπλε" για τη διαρκή επιτροπεία της χώρας, γίνεται πραγματικότητα». «Στις 24/05 θα "γυρίσουμε σελίδα" ….μπαίνοντας στην εποχή αυτοματοποιημένων μέτρων λιτότητας, με περικοπές μισθών και συντάξεων. Χωρίς "υπερήφανες διαπραγματεύσεις", απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Πέσαμε και στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο στη μόνιμη επιτροπεία της χώρας, με ένα ΜΟΝΙΜΟ Μηχανισμό Αυτόματων Περικοπών (αν δεν υλοποιούνται οι "στόχοι") που θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής, σε προσυμφωνημένα "πεδία". «Μεταξύ των οποίων και οι μισθοί και οι συντάξεις (που δήθεν διασφάλισε το Σ/Ν του "περήφανου" Κατρούγκαλου)» προσθέτει.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα με την πρόβλεψη συμπληρωματικού μνημονίου, με μέτρα που θα εντείνουν τη φτώχεια (supplemental MOU στο κείμενο του Eurogroup) και τα οποία τίθενται άμεσα ως προαπαιτούμενα.

«Προχώρησαν στην υπόσχεση άμεσης ψήφισης της φοροκαταιγίδας των έμμεσων φόρων, της διάταξης για την πώληση των κόκκινων δανείων (με προσωρινή μόνο προστασία της Α' κατοικίας ως 31-12-2017) και το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχεται από την τρόικα. Έλαβαν την υπόσχεση από τους εταίρους για "κατευθυντήριες αρχές" για το χρέος, μετά όμως το 2018 και με πρόσθετα μέτρα για να εφαρμοστεί η όποια αναδιάρθρωση. Τίποτε δηλαδή περισσότερο από την απόφαση του Eurogroup το 2012, και μάλιστα όπως φαίνεται με χειρότερους όρους» καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.