Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δήμητρα Ματσούκα: Φυλάκιση για χρέη στο δημόσιο



Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έριξε στα… μαλακά τη Δήμητρα Ματσούκα, την οποία καταδίκασε σε φυλάκιση 8 μηνών με τριετή αναστολή για χρέη στο Δημόσιο, αναγνωρίζοντάς της όμως δύο ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για χρέη της περιόδου 2010-2011 που προέκυψαν από φόρο εισοδήματος, με την ίδια να ομολογεί την οφειλή, αλλά όχι την «πρόθεση» για τη δημιουργία χρεών, κάνοντας λόγο για ευθύνη του λογιστή της.

Η σέξι ηθοποιός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο της, Γεώργιο Δρύλλη, ο οποίος ζήτησε για πολλοστή φορά αναβολή της υπόθεσης, τονίζοντας ότι η Δήμητρα Ματσούκα επιθυμεί να ενταχθεί στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, χαρακτηρίζοντάς τον «τελευταίο της καταφύγιο».

«Το προηγούμενο δικαστήριο έχει αναβάλει για κρείσσονες αποδείξεις. Ο νόμος θα άνοιγε το καλοκαίρι. Ηρθε σε επαφή με τις Αρχές από την εφορία και δήλωσε ότι θέλει να υπαχθεί στο νόμο. Επρόκειτο να ανοίξει η πλατφόρμα τον Αύγουστο και επειδή θεωρούμε βέβαιη την ένταξή της, ζητούμε αναβολή. Αν δεν τη δώσετε, θα καταδικαστεί, αλλά δεν θέλει να λερώσει το ποινικό της μητρώο, αφού έχει πρόθεση να πληρώσει. Είναι το τελευταίο της καταφύγιο για να μην έχει καταδίκη. Εχω φέρει και μάρτυρα μια συνεργάτιδα του λογιστή της να σας το βεβαιώσει», ανέφερε ο κ. Δρύλλης.

Στην ένσταση της προέδρου της έδρας ότι η υπόθεση είναι του 2010 και κινδυνεύει με παραγραφή, ο συνήγορος της Δήμητρας Ματσούκα υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει: «Είχε κάποτε μπει σε ρύθμιση για 4 μήνες και την έχασε. Εχουμε πληροφόρηση ότι μέσα Γενάρη θα ανοίξει η πλατφόρμα. Επίσης, λόγω ρύθμισης που είχε τότε, η παραγραφή διακόπτεται και αρχίζει πάλι. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Παρακαλώ, να δώσετε έστω δύο μηνών». Ωστόσο, το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, δεν έκανε δεκτό το αίτημα και η υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά.

Τα χρέη της ηθοποιού είναι ατομικά και προέρχονται από ΦΠΑ. Μάλιστα, η ίδια είχε ενταχθεί σε ρύθμιση κάποια στιγμή καταβάλλοντας περίπου 5.000 ευρώ, αλλά δεν κατάφερε να την τηρήσει. «Προσπάθησε ανεπιτυχώς να τηρήσει τη ρύθμιση. Είναι χρέη για τα έτη 2005-2006. Θα σας εξηγήσω την κατάσταση. Υπήρχε ένας λογιστής που αναλάμβανε ηθοποιούς. Αυτόν επέλεξε κι εκείνη. Είχε βρει ένα νόμο ο άνθρωπος που έλεγε ότι μπορείς να σπάσεις το εισόδημά σου σε τρία φορολογικά έτη. Αυτό αφορούσε και καλλιτέχνες. Εκ λάθους της, λοιπόν, γιατί δεν είναι λογίστρια, της είπε ο λογιστής, θεωρώντας ότι την περιλαμβάνει η διάταξη, ότι μπορεί να υπαχθεί σε αυτή. Είχε αμοιβές τις οποίες δήλωσε όπως όφειλε, αλλά τις έσπασε σε διαφορετικές χρονιές», εξήγησε ο κ. Δρύλλης.

Οταν πια ανακαλύφθηκε το λάθος και το ότι δεν είχε δικαίωμα υπαγωγής στη συγκεκριμένη διάταξη ήταν τρία χρόνια αργότερα. «Η κρίση είχε αρχίσει. Υπήρχαν δημοσιεύματα ότι πλέον οι ηθοποιοί δεν πληρώνονται. Ετσι, όταν φορολογήθηκε πια δεν είχε τα χρήματα. Υπάρχει εργοδότης της, ο οποίος της οφείλει 94.000 ευρώ και υπάρχει έγγραφο που το παραδέχεται. Είχε κάνει δεκάδες προσπάθειες να το ρυθμίσει. Εχει κάνει ενδικοφανή προσφυγή στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για επανεκκαθάριση των φορολογικών της δηλώσεων. Τώρα μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα θα μπορούσε να υπαχθεί μόνο στις 12 δόσεις. Ομως, θα πρέπει να δίνει 8.500 το μήνα που δεν τα έχει η γυναίκα», επέμεινε ο συνήγορος της ηθοποιού.

Υπενθυμίζεται ότι η ηθοποιός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι της οφείλονται χρήματα από τη συμμετοχή της στη σειρά «Ματωμένα Χώματα», από την οποία το ποσό άγγιζε τότε τις 130.000 ευρώ. «Κανένα νέο από τον Γιάννη Κουτσομύτη. 130.000 ευρώ χαμένα από έναν άνθρωπο που με εξαπάτησε και εκμεταλλεύτηκε την καλοσύνη μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της. Μάλιστα, ο δικηγόρος της είπε στο δικαστήριο ότι «αν έπαιρνε τα χρήματα, θα εκπλήρωνε αμέσως τη φορολογική της υποχρέωση».

Μάρτυρας για να καταθέσει υπέρ της Δήμητρας Ματσούκα εμφανίστηκε μια συνεργάτις του λογιστικού γραφείου που σήμερα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της. «Εχει μόνο μικρές οφειλές, όπως ΕΝΦΙΑ. Σκοπός της ήταν να μπει στη ρύθμιση. Η πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες θα ανοίξει τον Ιανουάριο», είπε η μάρτυρας, με την πρόεδρο να επιμένει ότι η Δήμητρα Ματσούκα έχει ήδη χάσει μια ρύθμιση. «Η ρύθμιση εκείνη ήταν μικρή. Νομίζω πάλι 12 δόσεις ήταν. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τέτοιο χρέος», κατέληξε η μάρτυρας.

Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε την ηθοποιό, μειώνοντας δραστικά την ποινή της σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, καθώς της αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά. Μείωσε την ποινή από τους 18 στους 8 μήνες, καθώς δέχτηκε ότι «στην πράξη του ωθήθηκε από όχι ταπεινά αίτια», αλλά και ότι «επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης της».