Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ήμουν στο σημείο της δολοφονίας Φύσσα, δεν είδα τον Ρουπακιά»



«Βρέθηκα στον τόπο του εγκλήματος. Είδα 50-60 ανθρώπους, είχε ένταση και φωνές, αλλά δεν είδα ξύλο. Δεν αναγνώρισα κανέναν. Δεν είδα ούτε τον Ρουπακιά». Ο Θάνασης Τζόρβας που απολογήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι ο πρώτος κατηγορούμενος, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, που είπε απολογούμενος ότι το επίμαχο βράδυ βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας Φύσσα – όλοι οι υπόλοιποι έχουν αρνηθεί την παρουσία τους στο σημείο.

Όπως ανέφερε ο 42χρονος, είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά το οποίο συνοδευόταν από μηχανάκια «με ανθρώπους που φορούσαν μαύρα» να κατευθύνονται προς το Κερατσίνι.

Ο ίδιος, όπως τόνισε, αφού έλαβε το μήνυμα για το κάλεσμα στην Τοπική πήγε με τον συγκατηγορούμενο ξάδελφό του αλλά βρήκαν κλειστά τα γραφεία. Ενώ, λοιπόν, κατευθύνονταν προς τα σπίτια τους είδαν τυχαία το αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά και αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, θεωρώντας ότι εκείνος γνώριζε τον προορισμό τους. «Είδα τέσσερις-πέντε μηχανές να προπορεύονται του αυτοκινήτου. Φορούσαν κράνη. Θεώρησα ότι είναι κάποιοι από τα γραφεία γιατί φορούσαν μαύρα. Τους ακολούθησα πιστεύοντας ότι πάμε για να μοιράσουμε τρικάκια [...], δεν γνώριζα κάτι άλλο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Θανάση Τζόρβα, κάποια στιγμή, και ενώ δεν έβλεπαν πια μπροστά τους το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, είδαν αστυνομία και σκέφτηκαν να πάνε μήπως χρειαζόταν να «χωρίσουμε κάποιο δικό μας άνθρωπο», γιατί είδαν τους αστυνομικούς να «τραβάνε κάποιον».

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε ένταση και φωνές άλλα «όχι ξύλο» και περίπου 50-60 άτομα από τα οποία δεν αναγνώρισε κανέναν. Ο ίδιος και ο ξάδελφός του, όπως είπε, έφυγαν όταν άκουσαν κάποιον να φωνάζει από μακριά «σπάστε, αστυνομία».

Την εμπλοκή του στην υπόθεση ο Θανάσης Τζόρβας την απέδωσε και αυτός σε ένα τηλεφώνημα που έκανε μόλις γύρισε στο σπίτι του. «Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου, πήρα τηλέφωνο τον Ρουπακιά. Τα ανθρώπινα λάθη πληρώνονται ακριβά. [...] Δεν κρύβομαι, δεν έχω να κρύψω κάτι», είπε.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατά τον κατηγορούμενο, του ζήτησε να μιλήσει με τον Γιώργο Πατέλη τον οποίο κάλεσε, αλλά δεν μίλησαν γιατί ο πυρηνάρχης τού το έκλεισε. Μέχρι τότε ο κατηγορούμενος, όπως απολογήθηκε, δεν ήξερε τι είχε στο Κερατσίνι. Το έγκλημα το έμαθε την επόμενη ημέρα, και σοκαρίστηκε. «Έκλαιγα, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου», υποστήριξε.

Όταν η πρόεδρος επισήμανε ότι όσα είπε στην ανάκριση δεν είναι τα ίδια με όσα περιέγραψε σήμερα, ο Θανάσης Τζόρβας επέμεινε ότι λέει την αλήθεια. «Τότε ή τώρα;» ρώτησε η πρόεδρος.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης επικαλούμενη τον νέο Ποινικό Κώδικα για τα κακουργήματα, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ