Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Διευκρινιστική εγκύκλιος: Τελικά επιτρέπεται η επαναλειτουργία πολυκαταστημάτων



Ανοιχτά μπορούν να είναι τα πολυκαταστήματα, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σχετικά, τα πολυκαταστήματα που λειτουργούν με ενιαίο ΑΦΜ (υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου) και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων, μπορούν να λειτουργούν.

Οι επιχειρήσεις αυτές επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away).

Συνεπώς, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, ορθώς λειτούργησε προχθές το πολυκατάστημα Notos και το πρόστιμο των 8.000 ευρώ που επιβλήθηκε, εφόσον κατατεθεί ένσταση, θα ακυρωθεί.

Θέμα: «Διευκρινίσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό το καθεστώς, υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), στις περιοχές που εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 20651/3-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση Β’ 1308».

Προς διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό τη διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away).

Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.