Τρίτη 11 Μαΐου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

22 °C

Σήμερα, 11. Μαΐου 2021

Δείτε ζωντανά – 200 χρόνια μετά: Έτσι ορκίστηκαν οι αγωνιστές του ’21Την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, όπως αυτή έγινε 200 χρόνια πριν, στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, μετέδωσε ζωντανά το απόγευμα της Τρίτης το διαδικτυακό περιοδικό Πεμπτουσία (www.pemptousia.gr) και το Διεθνές Πρακτορείο Ορθοδοξία (www.ope.gr).

Οι Καλαβρυτινοί τίμησαν με τον τρόπο αυτό την ημέρα, που σήμανε της Λευτεριάς τον ήχο στην γη των προγόνων τους. Μέσα από τις μορφές του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Ζαΐμη, του Φωτήλα, του Λόντου, του Πετιμεζά, του Άρχοντα Χαραλάμπη, ξύπνησαν και πάλι οι καθοριστικές εκείνες στιγμές για την πορεία του Έθνους και την εξέλιξη του Αγώνα.

Φόρος τιμής ελάχιστος σε εκείνους που αγωνίστηκαν για του Χριστού την πίστης της Αγία και της πατρίδος της Ελευθερία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

Αποστολή Καλάβρυτα: Μανώλης Δημελλάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Την 21η Μαρτίου 1821 η ιστορία κατέγραψε μία από τις πρώτες νικηφόρες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης στην περιοχή των Καλαβρύτων με την απελευθέρωση τους.

Κλήρος, πρόκριτοι, καπεταναίοι και λαός είχαν βρεθεί νωρίτερα στην Αγία Λαύρα για την εορτή του Αγίου Αλεξίου στις 17 Μαρτίου, η τιμία Κάρα του οποίου φυλάσσεται στο Μοναστήρι, δωρεά του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου από το 1398.

Εκείνη την ημέρα οι καπεταναίοι και οι αρματωμένοι μπροστά στο παραπέτασμα της ωραίας πύλης με την Κοίμηση της Θεοτόκου, που έμελλε να μείνει στην ιστορία γνωστό ως το Λάβαρο του 21΄, με τις ευλογίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού ξεκίνησαν για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων, η οποία επήλθε από προηγηθείσα πολιορκία/πόλεμο 5 ημερών.