Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Δείτε τι αλλάζει στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης



Στη δημοσιότητα για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Σχέδιο Νόμου αναφορικά με το νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης ή ανανέωσης αυτού.

"Στόχος η δημιουργία ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού συστήματος, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και την καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών.

Εντός του επόμενου 10ημέρου θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους προκειμένου εντός του Μαΐου να προχωρήσει η ψήφιση του Νομοσχεδίου με την εφαρμογή ταυτόχρονα και των απαραίτητων μεταβατικών διατάξεων που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο Νέο Σύστημα εξετάσεων οδηγών και υποψήφιων οδηγών" αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Δείτε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου

Αρχικά οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε θεωρητική εξέταση και σε περίπτωση που περάσουν θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για την κατηγορία οδήγησης που έχει αιτηθεί ο υποψήφιος οδηγός. Η εξέταση στα θεωρητικά και τον τρόπο οδήγησης γίνεται σε διαφορετικές ημέρες.

Σε περίπτωση αποτυχίας του υποψηφίου στο δεύτερο στάδιο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, στην επανεξέταση, ο υποψήφιος επανεξετάζεται και στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς.

Μοτοσυκλέτες

Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς των υποψηφίων οδηγών πραγματοποιείται από τον υποψήφιο μόνο του επί της εκπαιδευτικής μοτοσικλέτας ή του εκπαιδευτικού μοτοποδηλάτου και στα δύο στάδια.

Απών ο δάσκαλος οδήγησης

Οι ειδικές δοκιμασίες διενεργούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών όπου υπάρχουν, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη Περιφερειακή Ενότητα. Οι ειδικές δοκιμασίες πραγματοποιούνται από τον υποψήφιο χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή και του εξεταστή. Οι παραπάνω ειδικές δοκιμασίες δύνανται να διενεργούνται με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης καταγραφής των δεδομένων της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς και αυτόματης εξαγωγής του αποτελέσματος.

Η καταγραφή

Η θεωρητική εξέταση και η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς των οδηγών μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο και καταγράφεται με οπτικοακουστικά μέσα.

Το καταγεγραμμένο υλικό περιέχει οπτικοακουστικό υλικό:

α) από το χώρο διενέργειας των θεωρητικών εξετάσεων, όπου απεικονίζονται όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία.

β) από το εσωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος, όπου απεικονίζονται όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία.

γ) από το εξωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος, όπου απεικονίζεται το οδικό δίκτυο που κινείται το εκπαιδευτικό όχημα.