Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΔΕΔΔΗΕ: 500 εκατ. ευρώ για κατασκευή και συντήρηση δικτύου



Στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων κατασκευών και συντηρήσεων του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την επόμενη τριετία. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νικόλαος Χατζηαργυρίου, κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας, το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή για την πενταετία 2017 - 2021, προβλέπει ένα συνολικό ύψος 1,2 δισεκ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το έργο της τηλεμέτρησης, το οποίο απαιτεί επιπλέον 1,2 δισεκ. ευρώ.

Τους επόμενους μήνες, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηαργυρίου, ο Διαχειριστής αναμένεται ότι θα εκμεταλλευθεί την έρευνα και καινοτομία που αναπτύσσεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε θέματα έξυπνων δικτύων και ενίσχυσης των σχετικών start - ups. 

Μέσα από τα στρατηγικά έργα του Διαχειριστή, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, θα δοθεί έμφαση στην αυτοματοποίηση του δικτύου, με έργα όπως τα σύγχρονα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων, η εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, η επέκταση της τηλεμέτρησης, η βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη με νέα πληροφοριακά συστήματα εξυπηρέτησης αλλά και τηλε - εξυπηρέτησης Σήμερα, προχωρά η κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής της Ρόδου, ένα κρίσιμο έργο υποδομής για το νησί, το οποίο επανεκκίνησε ο Διαχειριστής μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.

 

Οι στόχοι του για τη νέα χρονιά αφορούν στην ηλεκτροκίνηση, την υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τα έξυπνα νησιά. Σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του σχετικού θεσμικού πλαισίου, είναι έτοιμος να ξεκινήσει την πιλοτική εγκατάσταση 150 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα νησιά και 1.400 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.

Στον νέο επιχειρησιακό του σχεδιασμό, ο ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει συγκεκριμένα στρατηγικά έργα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ.