Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 -

Δ. Κουτσούμπας: Να νεκρώσουν τα πάντα την Πέμπτη«Είναι πάρα πολύ σημαντικό την Πέμπτη στην απεργία να 'νεκρώσουν τα πάντα', να γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων με διαδηλωτές-απεργούς, να δυναμώσουν και τα μπλόκα των αγροτών» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Ερωτηθείς αν θα αντέξει η κυβέρνηση στην πίεση που υφίσταται εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων, είπε ότι «εκείνα που πρέπει να αντέξουν είναι τα λαϊκά μπλόκα με προοπτική, μιας και είναι στην αιχμή τώρα το ασφαλιστικό, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα, να μην έλθει καν στην Βουλή».

 

Σε ό,τι αφορά τα περί «ακραίων στοιχείων» στα αγροτικά μπλόκα, είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι σε κάποια μπλόκα «έχουν παρεισφρύσει και ναζί, σε άλλα υπάρχουν και αναρχοαυτόνομοι», επισημαίνοντας, στην συνέχεια ότι «δεν είναι αυτό το κυρίαρχο στοιχείο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «δεν είναι ακραία επιλογή το κλείσιμο των δρόμων». Το οργανωμένο κίνημα έχει εμπειρία οργάνωσης αγώνων και λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι μορφές πάλης που προκρίνονται και αποφασίζονται στα όργανα του κινήματος «δεν είναι τυχοδιωκτικές ενέργειες» σημείωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ.Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «μέρος αυτού του συστήματος», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, αλλά και ιδανικά και αξίες, και έσπειραν ψεύτικες ελπίδες έξω από οποιοδήποτε σχέδιο αλλαγών».

«Διαχειρίζονται αυτό το σύστημα με τα χειρότερα μέτρα και χωρίς καμία αλλαγή του προϋπάρχοντος οικοδομήματος» είπε.

Στο ερώτημα «αν ο κ. Τσίπρας είναι ένας "yes man" γιατί ο κ. Σόιμπλε του φέρεται τόσο σκαιά, όπως στην τελευταία τους συνάντηση», ο κ. Κουτσούμπας απάντησε με το σχόλιο «σιγά τα αίματα...» και συμπλήρωσε πως στην Ε.Ε. και σε κάθε χώρα της χωριστά, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές διαχείρισης της κρίσης, παρότι όλες αυτές οι δυνάμεις συνολικά και παρά τις αντιθέσεις τους κινούνται στην ίδια κατεύθυνση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την σοσιαλδημοκρατία, «τον δεύτερο πυλώνα του αστικού συστήματος» και ο κ. Μητσοτάκης τον κεντροδεξιό, φιλελεύθερο πυλώνα του ίδιου συστήματος. «Και οι δύο πυλώνες είναι καπιταλισμός, και ξερό ψωμί, υπεράσπιση του μεγάλου κεφαλαίου και ξερό ψωμί, ΕΕ και ΝΑΤΟ και ξερό ψωμί» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως με κανένα απ’ αυτά τα κόμματα δεν μπορεί το ΚΚΕ να έχει κοινούς στόχους ή καλύτερη συνεννόηση σε σχέση με το άλλο.