Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Citigroup: Μην περιμένετε άρση των capital controls σύντομα



Στις πιθανότητες άρσης των capital controls αναφέρεται η Citigroup σε νέο της σχόλιο, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις της Λ. Κατσέλη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί έως το τέλος του έτους.

Όπως επισημαίνει, η κα Κατσέλη τόνισε ότι οι δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να αρθούν οι έλεγχοι είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η επιστροφή των τραπεζικών καταθέσεων,τα οποία και παραδέχθηκε ότι είναι τα υψηλότερα εμπόδια, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως τονίζει η Citi, σχεδόν 50 δισ. ευρώ καταθέσεις (περίπου το 30% του συνόλου) έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2014 και του Ιουλίου του 2015, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη επιστροφής κεφαλαίων από τότε.

Η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και η επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί ξανά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για πράξεις νομισματικής πολιτικής, πιθανότατα θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως σημειώνει.

Ωστόσο τονίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιστρέψει σημαντικό κομμάτι των εκροών καταθέσεων που σημειώθηκαν το 2015, γεγονός που "μεταφράζεται" ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει άρση των capital controls σύντομα.